Mainos

Montenegro jätti jäsenhakemuksen EU:lle

Montenegro on jättänyt Euroopan unionille jäsenhakemuksen. Pääministeri Milo Djukanovic luovutti hakemuksen EU:n puheenjohtajamaan Ranskan presidentille Nicolas Sarkozylle ja laajentumiskomissaari Olli Rehnille Pariisissa.

Entisen Jugoslavian alueella sijaitseva 650 000 asukkaan Montenegro olisi jäseneksi päästyään yksi EU:n pienimmistä jäsenvaltioista.

Montenegro oli Jugoslavian sodan jälkeen vuosien ajan valtioliitossa Serbian kanssa, mutta julistautui itsenäiseksi vuonna 2006. Viime vuoden syksyllä maa solmi jäsenyysneuvotteluja edeltävän yhteistyösopimuksen EU:n kanssa.

Komissaari Rehn toivotti Montenegron jäsenyyshakemuksen tervetulleeksi ja sanoi, että asia siirtyy nyt unionin jäsenmaiden käsiteltäväksi.

- Ottamalla tämän askeleen Montenegro sitoutuu liittymisprosessiin ja yhdistyneen Euroopan rakentamiseen, Rehn sanoi Pariisissa.

EU:n odotetaan saavan lähiaikoina myös muita jäsenhakemuksia Länsi-Balkanin alueelta. Albanian, Serbian ja Bosnia-Hertsegovinan on arvioitu jättävän hakemuksensa ensi vuoden kuluessa.

Islannilla hyvät lähtökuopat

Balkanin maiden ohella myös Euroopan toisella kulmalla sijaitseva Islanti saattaa hakea jäsenyyttä ensi vuoden kuluessa. Rehn arvioi viime viikolla, että jäsenyysneuvottelut Islannin kanssa sujuisivat todennäköisesti ripeästi, jos maa päättää hakea jäsenyyttä.

Islanti on jo entuudestaan läheisesti kytköksissä EU:hun, ja on muun muassa Euroopan vapaakauppa-alueen Eftan ja Schengenin passivapausalueen jäsen.

Islantia kaltoin kohdellut kansainvälinen finanssikriisi on viime kuukausina tuntuvasti lisännyt saarivaltion asukkaiden EU-kiinnostusta.

Tällä hetkellä kolmella maalla on EU:n jäsenehdokkaan asema, joista kahden kanssa käydään neuvotteluja. Kroatia on edennyt neuvotteluissa hyvin ja voi saada ne päätökseen jo ensi vuoden lopussa. Turkin jäsenyysneuvottelujen eteneminen on ollut nihkeämpää.

Makedonialla on myös jäsenehdokkaan asema, mutta jäsenyysneuvotteluja ei ole vielä avattu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.