Mainos

Montenegro boikotoi Jugoslavian vaaleja

Montenegron valtapuolueet boikotoivat Jugoslavian parlamentti-, presidentin- ja kunnallisvaaleja. Montenegron presidentti Milo Djukanovic sanoi tänään ilmestyneissä lehdissä, että vaalit vain pidentävät liittovaltion johtajan Slobodan Milosevicin valtakautta.

Djukanovicin mielestä syyskuun 24. päivänä järjestettävät vaalit ovat farssi eikä hänen hallituksensa aio osallistua niihin ulkomaiden painostuksesta huolimatta. Jugoslavia koostuu suhteessa paljon suuremmasta Serbiasta ja pienestä Montenegrosta.

-Jokainen, joka toivoo Montenegron parasta ja haluaa uskoa edes jonkinlaiseen demokratian kehittymiseen Serbiassa ja koko alueella, ei voi olettaa Montenegron osallistuvan tähän farssiin, joka vain laillistaa Belgradin diktatuurin, sanoi Djukanovic lauantaina puhuessaan Cetimjessä, joka oli Montenegron pääkaupunki vuosina 1851-1918.

Djukanovic on ryhtynyt varovaisiin toimiin Montenegron itsenäistymisen suuntaan saaden aikaan pelkoja Jugoslavian armeijan maahantunkeutumisesta. Hän on myös valittanut lukuisista taloudellisista epäkohdista sekä perustuslain muutoksista, jotka hänen mielestään johtavat Milosevicin vallan voimistumiseen. Mutta hänen mielestään lakimuutokset myös tuhosivat ne lailliset perustukset, joille liittovaltio aikoinaan perustettiin.
Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sekä Serbian demokratiamieliset tahot ovat kehottaneet
Djukanovicia harkitsemaan uudelleen vaaliboikottia, mutta Djukanovic ei ole luopunut suunnitelmistaan. Nato ja jotkut länsivallat ovat kehottaneet Milosevicia jättämään Montenegron rauhaan, mikäli Milosevic julistautuu vaalien voittajaksi. On oletettavaa, että Montenegro järjestää kansanäänestyksen Montenegron itsenäisyydestä, jos Milosevic valitaan uudelleen presidentiksi. Molemmat seikat voisivat johtaa Jugoslavian armeijan ja Montenegron itsenäisyyden kannattajien yhteenottoihin.

Prinssi: Ei ulkopuolista apua

Montenegron maanpaossa elävä kruununprinssi Nikola kehotti montenegrolaisia osoittamaan kärsivällisyyttä Serbian vallan vastustamisessa ja olemaan pyytämättä ulkopuolista apua.

-Mielestäni on järkevämpää, että kansalaisemme ja instituutiomme puolustavat rauhaa tasavaltamme sisällä sen sijaan, että hakisimme apua ulkopuolelta, sanoi prinssi Nikola II Petrovic Njegos. Prinssi asuu Pariisissa. Noin 60 montenegrolaista älymystön edustajaa lähetti YK:lle perjantaina kirjeen, jossa he pyytävät järjestöä lähettämään Montenegroon sotilastarkkailijoita estämään "Jugoslavian joukkojen ja puolisotilaallisten ryhmien tuhotoimia". Kirjoittajien mielestä Jugoslavia aikoo nyt toistaa sen, mitä se teki naapurimaiden Bosniassa ja Kroatiassa 1990-luvun alkupuolella.
(STT-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.