Monta kiperää kysymystä ratkaistavana – näihin asioihin perustuslakivaliokunta vaatii sotessa korjauksia

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kuuli maanantaina perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvoksen Matti Marttusen esityksen soteen tarvittavista korjauksista.

Viime viikon lopulla perustuslakivaliokunta löi pöytään tukun korjattavia kohtia, ja suuri kysymys on, ehtiikö sote-valiokunta pika-aikataululla ratkaista kiperät kysymykset.

Perustuslakivaliokunta edellyttää muutoksia muun muassa maakuntavaalien ajankohtaan, liikelaitoksen palveluvelvoitteeseen, maakuntien rahoitukseen, tietosuojaan ja palvelujen valvontaan.

Paljon epävarmuutta on edelleen esimerkiksi valinnanvapauden ympärillä EU-kysymysten takia. Valinnanvapauden aloitusajankohtaa pitää perustuslakivaliokunnan mukaan jälleen lykätä, jos sote-valiokunta ei pysty varmistamaan valinnanvapausjärjestelmän laillisuutta EU-oikeuden näkökulmasta.

Sinisten sote-rivit heiluivat maanantaina, mutta muiden hallituspuolueiden suunnalta toiveikkuutta on ollut edelleen ilmassa. Esimerkiksi sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) katsoi, että jäljellä oleva lyhyt aika riittää mietinnön hiomiseen, jos valiokunnassa on riittävästi tahtoa.

–  Ministeriöissä on tehty lujasti töitä läpi viikonlopun ja siellä on ratkaisuja löydetty, Heikkinen sanoi toiveikkaana.

Lue myös:

    Uusimmat