Mainos

Monologifestivaali nostaa kuninkuuslajin kunniaan

Monologi on teatteritaiteen kuninkuuslaji. Yksinäisen näyttelijän ja katsomon kohtaaminen, jossa joko syntyy kontakti tai sitten ei. Nyt tuon jalon taiteenlajin ympärille on rakennettu festivaali, jossa nähdään sekä näytelmistä irrotettuja yksinpuheluita että varsinaisia monologiesityksiä. Järjestäjänä on Salossa toimiva vapaa teatteriryhmä Quo Vadis. Laskiaissunnuntaina, 5. maaliskuuta Halikon Rikalanmäen krouvissa esiintyy 12 näyttelijää.

Esiintyjien joukossa on paljon tuttujakin mm. Juhani Laitala, Juha Turkka ja Markku Maalismaa. Quo Vadis järjestää pääkallopaikalle kuljetuksen Salon torilta Halikon kautta. Myöhemmin keväällä tapahtuma nähdään Helsingissä ja loppukesästä Tampereella. Esitettäviä monologeja on yksi ja niistä tapahtumassa saa ensi-iltansa Juha Seppälän kirjoittama ja Otso Kauton ohjaama Hovimarsalkka. Kyseessä on tekijöiden mukaan viimeinen tikki vallitsevaan Mannerheim-buumiin. Marskin roolin esittää Vesa Wallgren.

-Se on hyvin suorapuheinen ja hyvin erilainen kuin muut Mannerheim-näytelmät. Ei mitään pukudraamaa, vaan hovimarsalkan oma kanta, Kautto vakuuttaa.

Kiertävä teatterileiri

Kautto on vuodenvaihteesta lähtien ollut virallisesti Quo Vadiksen taiteellinen johtaja. Hän teki siis toisinpäin kuin yleensä tehdään; siirtyi laitoksista vapaaseen ryhmään. Edes tietokonetta ei ole käytössä, hän huokaa tuntomerkiksi muodostunut pipo päässään.

-Mutta tämä oli tehtävä, olen miettinyt asiaa niin kauan. Quo Vadis etsii parhaillaan pientä sirkustelttaa esiintymisareenakseen. Sen kanssa voimme kiertää ympäri Suomea ja myös ulkomaita. Lähdemme puhtaasti sisällöstä liikkeelle. Tämä on yritys keksiä teatteri uudelleen. Kiertävään teatteripaimentolaisten ryhmään kuuluu 30-40 jäsentä elämän eri alueilta.

-Suomessa teatterin tekeminen on muuttunut tehdasmaiseksi, pakonomaiseksi tuottamiseksi. Rauhallisesti valmisteluille esityksille ei löydy tilaa. Tällä hetkellä Quo Vadis valmistelee Usko, toivo ja rakkaus -trilogiaa yhdessä Helsingin ylioppilasteatterin kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.