Mainos

Mönkäre: Vuotoksen kohtalo yhä auki

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) tyrmää ympäristöministeri Satu Hassin (vihr.) arvion siitä, että kiistelty Vuotoksen tekoallasta ei rakennettaisi. Korkein hallinto-oikeus hyväksyi alkuviikolla Kemihaaran soita koskevan Natura-valituksen ja palautti asian valtioneuvostolle uudelleen käsiteltäväksi.

Ympäristöministeri Satu Hassi pitää lähes selvänä, ettei Vuotoksen tekoallasta rakenneta. Natura-ministeriryhmää johtava Hassi sanoo, että hän ei usko asian muuksi muuttuvan, vaikka Naturasta riideltäisiin EY-tuomioistuimessa.

Mönkäre on toista mieltä. -Täytyy todeta, että tämä ei sitä missään tapauksessa ratkaise, kommentoi hän tänään STT:lle. Mönkäre huomauttaa, ettei hallituksen tulevaa päätöstä kannattaisi lähteä ennakoimaan. Hän tähdentää allashankkeen kohtalon olevan vielä aivan auki, koska se on yhä oikeuden käsiteltävänä.

Pohjois-Suomen vesioikeus antoi helmikuussa kahdeksan vuoden prosessin päätteeksi rakennusluvan Vuotosjoen tekoaltaalle, mutta 60 eri tahoa ympäristöministeriö mukaan lukien valitti ratkaisusta Vaasan hallinto-oikeuteen.

"Hassin sanomisia"

Hassin näkemys ei vakuuta myöskään Kemijoki Oy:n toimitusjohtajaa Markku Auttia. -Hän nyt näkee tässä merkittävän käänteen, mutta ei se sitä ole, arvelee Autti.

Valtio on Kemijoki Oy:n pääomistaja. Autti toteaa yhtiön toimivan omistajan tahdon mukaan, muttei usko linjauksen muuttuvan. -En usko, että venettä yhtäkkiä lähdetään kääntämään. Tässä on kyse kahdesta linnusta, kurjesta ja uivelosta. Niitä on muuallakin Suomessa, kuittaa Autti Kemihaaran soiden suojeluhankkeen.

Autti muistuttaa myös, ettei ympäristöministerin kanta ole sinänsä uusi, koska tämä on vastustanut Vuotos-hanketta koko ajan. -Se nyt on Hassin sanomisia, toteaa toimitusjohtaja ministerin haastattelusta.

Vuotoksen altaasta on puhuttu vuosikymmeniä. Kemijoki Oy esitti sen rakentamista 1970-luvun alun energiakriisin aikaan, mutta vuonna 1982 Kalevi Sorsan (sd.) hallitus päätti pitkän väännön päätteeksi jättää altaan rakentamatta. Hanke virisi kuitenkin pian uudelleen, ja vuonna 1992 Esko Ahon (kesk.) hallitus antoi Kemijoki Oy:lle luvan aloittaa valmistelutyöt.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.