Mönkäre: Naisista lisäarvoa yhtiöiden hallituksiin

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre kannustaa lisäämään naisjäseniä yhtiöiden hallituksiin ja kiirehtii päätöstä valtion omistajaohjauksen keskittämisestä. Mönkäre puhui asiasta Valtion omistajapolitiikka -seminaarissa Finlandia-talolla.

Valtio on omistajana panostanut voimakkaasti valtionyhtiöiden hallitusten aseman vahvistamiseen yhtiön johdon valvojana ja ohjaajana. Valtio pyrkii siihen, että hallitukset eivä muodostu yhtiön toimivasta johdosta vaan sen ulkopuolisista henkilöistä. Myös yhtiöiden toimitusjohtajat ovat jäämässä pois hallituksista.

Viime vuosina kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnonalan yhtiöissä on lisätty määrätietoisesti naisten osuutta valtionyhtiöiden hallituksissa.

- Tämän päivän Suomessa on lukuisia yritysjohdossa kokemusta hankkineita ja monipuolisesti ansioituneita naisia, joiden osaamista on aivan liian vähän hyödynnetty yhtiöiden hallitustehtävissä. Heidän osaamisensa tuo selvästi lisäarvoa suomalaisiin yhtiöihin, Mönkäre korostaa.

Ministeriöiden toisistaan poikkeavat käytännöt aiheuttavat kuitenkin Mönkäreen mukaan ongelmia valtion omistajapolitiikassa.

- Valtion omistajaohjauksen keskittäminen on ratkaistava hallitusneuvottelujen yhteydessä. Nykyinen asiantuntemus ja kokemus tulee keskittämisen yhteydessä hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Minä näen hyvänä, että kaikki markkinaehtoisesti toimivat yhtiöt keskitetään yhden yksikön hallinnoitavaksi ja että tämä omistajaohjausyksikkö muodostetaan nykyisestä kauppa- ja teollisuusministeriön omistajapolitiikan yksiköstä.

Mönkäreen mielestä valtio-omistajan yhtiöissään toteuttamat toimialajärjestelyt ja osakemyynnit kuvastavat hyvin sitä, että valtion nykyisen omistajapolitiikan aktiivisuutta ja käytännöllisyyttä.

- Kymmenen vuoden aikana valtio on saanut osakemyynneistä tuloja yli 10 miljardia euroa. Myyntituloilla on vahvistettu maamme tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoitusta, tuettu korkea- ja ammattikoulutuksen kehittämistä, edistetty pienten ja keskisuurten yritysten riskipääomien saantia ja lyhennetty valtion velkaa.

Eduskunta on kuluneen vaalikauden aikana keskustellut runsaasti valtion omistajapolitiikan kysymyksistä.

- Keskustelu on tärkeää, sillä eduskunnan tehtävänä on linjata suuntaviivoja, joiden mukaan hallitus harjoittaa omistajapolitiikkaa. Myöntäessään hallitukselle valtuuksia yksittäisten yhtiöiden omistuspohjan laajentamiseksi eduskunta harkitsee, missä yhtiöissä valtiolla on perusteltua olla osakeomistusta ja minkä laajuista sen eri yhtiöissä pitää vähintään olla, Mönkäre toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat