Mainos

Mönkäre ehdottaa pohjoismaista verkko-operaattoria

Pohjoismaiden sähköverkkojen siirtäminen yhteispohjoismaisen järjestelmäoperaattorin hoidettavaksi olisi kauppa-ja teollisuusministerin mielestä otettava selvitettäväksi.

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre ehdottaa tutkittavaksi voidaanko Pohjoismaiden vapaille sähkömarkkinoille perustaa yksi yhteinen systeemioperaattori. Ministeri Mönkäre puhui Sähköenergialiitto ry Senerin 75-vuotisjuhlaseminaarissa Finlandia-talossa tänään.

- Pohjoismaissa toimivat vapaat sähkömarkkinat, mutta kullakin maalla on oma systeemioperaattori. Nyt olisi syytä tutkia, voitaisiinko pohjoismaihin perustaa yksi yhteinen systeemioperaattori, joka vastaisi koko pohjoismaiden sähkömarkkinoiden tasapuolisesta ja tehokkaasta toiminnasta, kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre sanoi valtiovallan tervehdyksessä.

Finlandia-talolla puhuneen ministeri Sinikka Mönkäreen mukaan erityisen tärkeää vapautuvilla sähkömarkkinoilla on maiden välisen rajasiirtokapasiteetin riittävyys, joka on keskeinen edellytys toimiville markkinoille.

- Samalla tavalla kuin voimme käyttää eurooppalaista tieverkostoa liikkumisen maasta toiseen, tulee sähkön siirtoverkon toimia Euroopan sisämarkkinoilla. Teiden tapaan sähkön siirtoverkostokin on osa yleistä infrastruktuuria, jota tulee tarkastella sähkömarkkinoiden ja kansantalouden osana eikä yksittäisen maan tai toimijan kannalta.

Ministeri Mönkäre kertoi seminaarissa myös Energia- ja teollisuusministereistä koostuvan EU:n Energia- ja teollisuusneuvoston toukokuisesta Brysselin kokouksesta, jossa keskusteltiin komission esityksestä Euroopan energiamarkkinoiden avaamisesta ensimmäistä kertaa Tukholman huippukokouksen jälkeen.

- Tukholmassa Eurooppa-neuvosto päätti, että tavoitteena on vapauttaa energiamarkkinat mahdollisimman nopeasti. Sen sijaan se ei asettanut vapautumiselle selkeää ja komission direktiiviehdotuksen mukaista aikataulua, mitä Tukholman huippukokoukselta yleisesti odotettiin.

Ministeri Mönkäreen mukaan Tukholman jälkeen komissio on jatkanut valmistelutyötään, ja Energianeuvoston toukokuun kokouksessa komissio päätti, että se työskentelee edelleen antamansa alkuperäisen esityksen pohjalta.

- Se tähtää sähkömarkkinoiden avautumisen nopeuttamiseen ja sähkömarkkinoiden yritysrakenteiden selkeyttämiseen. Euroopasta on tarkoitus muodostaa yhtenäinen sähkömarkkina-alue eikä useita erillisiä saarekkeita.

- Ajallisesti ehdotus tähtää siihen, että kaikki muut paitsi kotitalousasiakkaat saisivat valita vapaasti sähköntoimittajansa vuoden 2003 alusta lähtien ja vuoden 2005 alkuun mennessä markkinat avataan täydellisesti.

Ministeri Mönkäreen mukaan Vuoden 2002 keväällä Barcelonaan kokoontuvalle Eurooppa-neuvostolle komissio valmistelee raportin siitä, miten sähkömarkkinoiden avaamisessa on edistytty.

- Tällä hetkellä tilastojen mukaan viidessä EU-maassa sähkömarkkinat ovat kokonaan tai lähes kokonaan vapaat ja yhdessätoista jäsenmaassa vapausaste on kolmanneksen ja yli puolen välillä. Näin voidaan sanoa, että jo nyt kaksi kolmasosaa eurooppalaisista sähkömarkkinoista on vapaan kilpailun piirissä. Sähkömarkkinat ovat siis jo nykyisellään kilpaillummat kuin mitä sähkön sisämarkkinadirektiivi edellyttäisi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.