Mainos

Mönkäre: Biotieteet tärkeitä EU:n kilpailukyvylle

Suomi katsoo biotieteet ja biotekniikan erittäin tärkeiksi, jotta Euroopan unioni voi kohentaa kilpailukykyään. Suomi edistäisi alan lainsäädäntöä ja tutkimusta, ilmenee kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) EU:n ministereille jättämästä kirjeestä.

Suomi toivoo, että tällä viikolla Barcelonassa kokoontuvat EU-maiden päämiehet korostavat alan tärkeyttä EU:n kilpailukyvylle. Samalla Suomi haluaa tuoda esille alan raskasta ja hajanaista lainsäädäntöä sekä riittämättömiä tutkimusresursseja.

Mönkäreen mukaan kilpailukyvyn esteitä pitäisi poistaa ja satsata biotekniikan tutkimukseen. Näin taataan, että ammattitaitoista työvoimaa riittää tulevaisuudessa.

-Tutkimus on hajanaista ja kapea-alaista. Lisäksi teollisuuden omien tutkimusten yhteistyössä on puutteita, Mönkäre sanoi Brysselissä tänään.

Suomen kirje on jätetty EU:n tutkimus- ja teollisuusministereille. Bioteknologian odotetaan nousevan esille Barcelonan huippukokouksessa. EU:n komissio on laatinut asiasta toimintaohjelman, jonka alun perin odotettiin olevan keskeinen asiakirje Barcelonassa.

Eräät komission raportin kohdat kuten toimien jäsentäminen ja tarkempi aikataulu vaativat kuitenkin ainakin Suomen mielestä hiomista. Jo Tukholman huippukokouksessa vuosi sitten biotekniikasta odotettiin laajempaa keskustelua, mutta näin ei tapahtunut.

EU:n komission mielestä biotekniikka on keskeisessä osassa, kun EU pyrkii nousemaan maailman kilpailukykyisimmäksi talousalueeksi vuoteen 2010 mennessä. Eurooppa on alan tutkimuksen ja työllistämisen osalla selvästi Yhdysvaltoja jäljessä.

Useissa maissa on epäilyjä alan eettisestä puolesta. Myös Suomi painottaa, että biotekniikan tutkimusta voidaan hyödyntää vasta sitten, kun kansalaiset hyväksyvät uudet teknologiat. Kansalaiset tarvitsevat tapapuolista tiedotusta alan riskeistä ja mahdollisuuksista, kirjeessä todetaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.