Mainos

"Monissa maissa tarvitaan ilmastoharppauksia"

YK:n Puolan Poznanissa pidetty ilmastokokous on herättänyt monenlaisia mielipiteitä sen hyödyllisyydestä.

Huomenta Suomessa vieraillut, juuri YK:n ilmastokokouksesta palannut kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) sanoo, että kokous ei tuonut yllätyksiä puoleen eikä toiseen.

- Neuvottelut saatiin pidettyä vauhdissa, mutta merkittäviä läpimurtoja ei sielläkään saavutettu.

Tynkkynen olisi toivonut kokoukselta kahta asiaa: selvyyttä siitä, millaisiin päästövähennystavoitteisiin maat olisivat olleet valmiita sitoutumaan ja siitä, miten löydetään riittävä rahoitus köyhien maiden ilmastotyöhön.

- Tietyssä mielessä ollaan kymmenen vuoden takaisessa tilanteessa, mutta onhan tämä työ siellä taustalla. Ei tarvitse ihan tyhjältä pöydältä aloittaa, mutta kyllähän nämä samat kysymykset siellä pyörivät jo vuosia sitten.

Tynkkynen kertoo, että Puolassa oltiin yhtä mieltä siitä, että sekä talous- että ilmastokriisi ovat vakavia asioita.

- Kyllä valtiojohtajien selvä viesti oli se, että ilmastonsuojelua ei voi lykätä sen takia, että taloudessa menee nyt huonosti. Katsotaan nyt, riittääkö johtajien kantti, jos ja kun talouden tilanne heikkenee. Voi olla, että ilmastokysymys vielä vaikeutuu.

Ilmatotalkoot pystyyn kuluista huolimatta

EU on kasannut myös omaa ilmasto- ja energiapakettiaan. Tynkkysen mukaan se on selvästi askel eteenpäin.

- Parasta on uusiutuvan energian direktiivi. Tämä takaa sen, että EU-alueella lisätään uusiutuvan, puhtaan energian käyttöä reippaasti. Sinne kuitenkin leivottiin niin paljon poikkeuksia, että direktiivin ilmastovaikutus on heikompi.

- Muun muassa Yhdysvalloissa otetaan käyttöön koko maan kattava päästökauppajärjestelmä, eli Yhdysvallat menee samaa polkua, jota EU on kulkenut viimeiset kolme vuotta. Yhdysvallat liittyy näihin kansainvälisiin ilmastotalkoisiin, kysymys on vaan siitä, että milloin ja miten.

Tynkkynen korostaa, että monissa muissakin maissa tarvitaan harppauksia. Niiden myötä voidaan kuitenkin saada esimerkiksi uusia työpaikkoja, vaikka ilmastonmuutoksen torjuminen tuo myös kuluja. Muutoksen haitat ovat kuitenkin kaikkia kustannuksia pahemmat, joten sen eteneminen on syytä lopettaa ajoissa.

- Uskon, että ihmiset ovat valmiita maksamaan lisää, jotta saadaan tämä katastrofaalinen ilmastonmuutos torjuttua.

Yhdysvallat avainasemassa

Puolassa ilmastokokousta oli seuraamassa myös VTT:n tutkimusprofessori Ilkka Savolainen. Hän uskoo, että päästöjen suhteen voi olla tulossa talousongelmien vuoksi tilapäinen muutos parempaan.

- Toisaalta kun taloudessa alkaa mennä hyvin, päästöt todennäköisesti lisääntyvät taas hyvin nopeasti.

Myös Savolaisen mukaan Yhdysvallat on avainasemassa ilmastotalkoissa.

- Pari vuotta ilmastotalkoissa on edetty aika verkkaisesti USA:n hallituksen laimean osallistumisen takia. Poliittinen ilmapiiri muuttuu kuitenkin melko nopeasti ja on odotettavissa, että ensi vuoden aikana tulee tapahtumaan paljon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.