Mainos

Moniruoka-allergia yleistynyt

Rypsi ja rapsi saattavat aiheuttavat 11 prosenttia atooppista ihottumaa sairastavien lasten oireista. Eniten allergiaa aiheuttavat kuitenkin muna, maito, vehnä, ruis ja ohra.

Lasten moniruoka-allergia on yleistynyt, erikoistuva lääkäri Sanna Poikonen kertoi astma- ja allergiapäivillä Tampereella.

Atooppista ihottumaa sairastavat lapset saattavat perusruokien lisäksi olla allergisia myös esimerkiksi rypsille ja rapsille. Jotkut ovat allergisia myös keitetylle perunalle.

Lääketieteen oppikirjojen mukaan maito, muna, kala, soija, maapähkinä ja vehnä selittävät yli 90 prosenttia pikkulasten ruoka-allergioista. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehtyjen ihotestien tulokset osoittavat, että munalle allergisia pikkulapsia on eniten, 35,3 prosenttia. Maidon osuus on 17,5, vehnän 14,5, rukiin 13,6 ja ohran 11,1 prosenttia.

Muita allergian aiheuttajia ovat gliadiini (8,9 prosenttia, gliadiini tunnetaan myös keliakian aiheuttajana), sinappi (8,8) peruna (7,5), banaani (6,6), kaura (4,1), hasselpähkinä (3,6), soija (3,3), maapähkinä (2,6), tattari (2,2), kala (1,8), maissi (1,8), riisi (1,7) ja hirssi (1,5).

Aineistossa on mukana runsaat 600 alle yksivuotiasta lasta. Tilastot ovat vuosilta 2001-2003.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tutkitaan rypsi- ja rapsiherkistymän merkitystä atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla. Vuosina 2002-2004 todettiin 11 prosentilla testatuista lapsista positiivinen ihotestitulos rypsille ja rapsille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.