Mainos

Monipuolinen islantilaistaiteilija hämmentää kirjallaan

Islantilainen Hallgrimur Helgason on kirjailija, taidemaalari, sarjakuvapiirtäjä ja stand up -koomikko. Helgasonin romaani "101 Reykjavik" oli viime vuonna Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana. Nyt tämä mustan huumorin kyllästämä romaani on ilmestynyt myös suomeksi.

101 Reykjavik kertoo 33-vuotiaasta poikamiehestä, joka viettää elämäänsä vetelehtimällä, istumalla kapakoissa, katsomalla pornoleffoja, surffailemalla netissä ja harrastamalla sekavia seksisuhteita. Kaikille näkemilleen ja tapaamilleen naisille hän määrittelee hinnan.

-Ihmisillä on taipumus pitää kirjailijaa teoksensa päähenkilönä. Nyt minut esimerkiksi mielletään samanlaiseksi, yhtä kauheaksi kuin romaanin päähenkilö, arvelee Helgason. -Se ei tietenkään ole totta, sillä minä olen mukava ja romaanihenkilöni on se likainen mies. Kun näkee jonkun kävelevän sisään, sitä automaattisesti alkaa tarkastella tätä, onko hän puoleensavetävä haluaisinko rakastella tai jutella hänen kanssaan.

Kaikenlaisia ajatuksia tulee mieleen. Ja minä olen kirjassani asettanut nuo ajatukset hyvin yksinkertaiseen muottiin, olen muuttanut ne rahaksi. Kirjassa arvioidaan Madonnan arvoksi 4 500 000 Islannin kruunua Camilla Parker Bowlesin 2 500 Björkin 190 000 ja Äiti Teresan 1 700 kruunua.

-Islantilaisissa on sellainen outo piirre, että he eivät osaa ilmaista vihaansa. Jos he eivät pidä jostakin, he vain vaikenevat ikään kuin koko asiaa ei olisi olemassa. Kirjaani reagoitiin samalla tavoin. Minulle kerrottiin, että teokseni oli herättänyt suurta keskustelua. Mutta en koskaan kuullut mitään, koska kukaan ei halunnut kertoa ajatuksiaan minulle. Eikä siitä uskallettu kirjoittaa sanomalehdissä.

Sain vain muutaman kirjeen. Ne olivat pääasiassa vihaisilta naisilta, joiden mielestä romaanini halvensi naisia. Käytän paljon popmusiikista, videoista ja elokuvista poimittuja sanoja ja kuvia. Populaarikulttuuri englannin kielistä kulttuuria, enkä tiedä, millaisen vastaanoton teokseni saa niillä kulttuurialueilla. Romaanini on vähän niin kuin "Wayne's World", jossa on kuitenkin enemmän syvyyttä, Halgimur Helgason uskoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.