Mainos

"Moniarvoinen ajattelutapa ei ole saanut jalansijaa Venäjällä"

Venäläiseen oikeusjärjestelmään perehtynyt tutkija pitää Greenpeacen aktivistien kovia syytteitä vanhan ajattelutavan kaikuina.

Venäjän rikosoikeuden tutkijan, Jarmo Koistisen mukaan taustalla on vanha ajattelutapa, jossa Venäjällä valtio on kaiken yläpuolella, ja erityisen suojeltava kohde.

– Venäjällähän rikoslaki on perinteisesti suojannut juuri valtion intressejä. Taustalla on myös se vanha ajattelutapa että yhteiskunnalle vaaralliset rikokset, niihin täytyy suhtautua vakavasti. Moniarvoinen ajattelutapa ei ole saanut jalansijaa samalla tavalla kuin meillä länsimaissa.

Koistinen myös muistuttaa, että Suomesta poiketen Venäjällä rikossyytteet luetaan esitutkinnan alkaessa. Syytteet saattavat siis vielä muuttua esitutkinnan aikana.

Koistisen mielestä merirosvouksesta annettava tuomio vaatii Venäjälläkin vankat perustelut.

– Jos tätä merirosvouden tunnusmerkistöä tullaan soveltamaan, niin ongelmaksi tulee miten pystytään nämä toteen näyttämään tutkinnan aikana. Esimerkiksi juuri tämä väkivallan käyttö ja väkivallalla uhkaaminen.

Oikeudenkäynnin lopputulosta tutkija ei rupea arvailemaan.

– Hyvin vaikea on arvioida, tämä on hyvin poikkeuksellinen tapaus. Kun ajatellaan Venäjän rikoslain käyttöä, niin aika varmoja voidaan olla että se tuomio sieltä tulee kuitenkin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.