Mainos

Moni yrityssaneeraus epäonnistuu

Joka kolmas yrityssaneeraus päättyy konkurssiin, selviää Suomen Asiakastiedon Velkakierre-lehden julkaisemasta selvityksestä.

Vaasan Svenska Handelshögskolanin apulaisprofessori Stefan Sundgren tutki selvitystä varten 166 yritystä, joilla vahvistettiin yrityssaneerausohjelma vuosina 1993 tai 1994. Syksyyn 1997 mennessä näistä yrityksistä 31 prosenttia oli asetettu konkurssiin. Konkursseista 44 prosenttia tapahtui vuoden kuluessa saneerausohjelman vahvistamisesta ja 27 prosenttia toisen vuoden aikana.

Vain kolmen yrityksen saneerausohjelma oli viime syksyyn mennessä päättynyt, joten konkurssien määrä voi nousta vielä suuremmaksi, Sundgren arvioi.
Sundgrenin mielestä epäonnistuneista saneerauksista osa voisi hyvinkin olla vältettävissä, mikäli yrityssaneerauksen yhteydessä tehtäisiin aina perusteellinen yritysanalyysi. Näin vältyttäisiin siltä, että saneerausmenettelyn avulla ylläpidetään yritystoimintaa, jonka jatkumiselle ei ole liiketaloudellisia edellytyksiä.
-Nyt saneerauksissa on luotettu liikaa toiminnan tehostamismahdollisuuksiin, vaikka useimmat yritykset lienevät tehneet miltei kaiken mikä on tehtävissä jo ennen kuin yritys on haettu yrityssaneeraukseen, Sundgren arvelee.

Tutkimuksen mukaan saneerauksen onnistumista ennustavat varsin hyvin ennen saneeraushakemusta tehtyjen tilinpäätösten käyttökateprosentit. Konkurssiin ajautuneiden yritysten käyttökateprosentin mediaaniarvo oli 15,7 prosenttia miinuksen puolella, kun se saneerauksessa onnistuneilla oli 8 prosenttia.

Negatiivisen käyttökatteen omaava yritys onkin järkevää saneerata vain, mikäli on odotettavissa, että käyttökate nousee huomattavasti tulevaisuudessa, Sundgren arvioi.
Konkurssin tehneet yritykset olivat lisäksi jo ennen saneerauspäätöstä muita velkaantuneempia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.