Mainos

Moni vaihtanut junan bussiin - VR:n ongelmista kärsii silti koko julkinen liikenne

Monet ovat vaihtaneet junan bussiin VR:n ongelmien takia. Pitkän matkan linja-autot ovat saaneet lisää asiakkaita parin viime viikon ajan.

- Matkustajamäärät ovat kasvaneet Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja Lahteen 5-10 prosenttia. Kasvu koskee viimeistä viikkoa kahta, kertoo Linja-autoliiton toimitusjohtaja Heikki Kääriäinen.

Tampereen pohjoispuolelle matkustavat kulkevat Kääriäisen mukaan edelleen junalla.

Bussiyhtiöt eivät ole tiivistäneet vuorovälejä, mutta yhdellä vuorolla saattaa ajaa kaksi autoa, jotta kaikki mahtuvat kyytiin. Etenkin hiihtolomaliikenteen alkaessa reiteille laitettiin vara-autoja.

Paikallisjunien harvennetut vuorovälit ovat tuoneet enemmän matkustajia myös pääkaupunkiseudun sisäisille bussireiteille. Helsingin seudun liikenteestä (HSL) kerrotaan, että yksittäiset vuorot saattavat olla hyvin täysiä, mutta muuten liikenne on sujunut normaalisti.

Tilannetta on helpottanut lama, joka jo syksyllä vähensi matkustajien määrää. Tällä viikolla väljyyttä busseihin tuovat koululaisten talvilomat.

Koko julkinen liikenne kärsii

VR:n ongelmat eivät kuitenkaan ole bussiyhtiöille onnenpotku. Jos junilla on ongelmia, koko julkinen liikenne kärsii.

-Meidän ja VR:n suhde on vähän avioliiton omainen. Kärsimme kumpikin siitä, jos toisella on lakko tai jokin muu liikenneongelma. Ihmiset karttavat julkista liikennettä, jos joku sen osista tuntuu epävarmalta, Kääriäinen sanoo.

- Ongelma ei ole se, että matkustajat siirtyvät jompaankumpaan. Paljon suurempi on se, että matkustajat siirtyvät yksityisautoihin, joista heidän takaisin saamisensa on aika työlästä.

Kääriäinen ei osaa arvioida, ovatko ihmiset jo alkaneet kulkea enemmän omalla autollaan. Kokemusta kuitenkin on siitä, että pitkään jatkuvat ongelmat julkisessa liikenteessä lisäävät yksityisautoilua. Samaa pelätään HSL:ssä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.