Moni väärennös päätyy takaisin kiertoon

Väärennökseksi todettu taideteos palautetaan omistajalle ja se saattaa joutua takaisin kiertoon. Sama väärennös voikin päätyä arvioitavaksi toistuvasti.

Suomessa on liikkeellä runsaasti väärennettyä taidetta. Väärennösten pelossa taidekauppiaat ja myös yksityiset ihmiset tuovat teoksia yhä enemmän asiantuntijoiden arvioitavaksi. Harva väärennöstapaus kuitenkaan ilmoitetaan poliisille, ja poliisitutkimuksen jälkeenkin väärennös päätyy usein takaisin kiertoon.

Taideteosten aitoutta arvioivilla tutkijoilla riittää töitä. Väärien taulujen lukumäärää on mahdotonta arvioida, mutta asiantuntijoiden mukaan väärennöksiä on Suomessa valtavasti, sekä ihmisten seinillä että liikkeellä.

Vielä 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa väärää taidetta liikkui huutokaupoissa, mutta nykyisin huutokaupat käyttävät paljon rahaa ja aikaa teosten aitouden selvittämiseen. Kun myyjien seula on tiukentunut, väärennökset leviävät muita teitä, kertoo taidekonsultti Harri Silander.

Väärän taulun myyminen on rikos vain silloin, jos voidaan osoittaa, että myyjä on myydessään tiennyt myyvänsä väärennöstä. Lisäksi väärennöstapaus vanhenee kymmenessä vuodessa. Vaikka juttu joutuisi poliisitutkintaankin, prosessin jälkeen väärä taulu palautetaan omistajalle.

- Usein ihmiset, jotka kokevat tulleensa petetyiksi, pistävät vahingon kiertämään. Ja tämähän on se ikävä asia. Joskus meillekin tulee arvioitavaksi kolmekin kertaa sama teos. Kyllä väärennöksiä on entistä enemmän, kuvaa intendentti Leena Ahtola-Moorhouse Ateneumin taidemuseosta.

Väärennöksiä tutkivilla onkin kaksi toivomusta: Poliisille lisää resursseja tutkia taideväärennöksiä, sekä lainmuutos siihen, että väärennettyjä tauluja ei palautettaisi tutkinnan jälkeen omistajille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat