Mainos

Moni syöpäpotilas kaipaa apua ja tukea seksikysymyksiin

Monet syöpäpotilaat kaipaavat apua ja opastusta seksiin liittyvissä asioissa, kertoo tuore väitöstutkimus. Syöpähoitoihin liittyy usein rajuja kehon muutoksia ja suoranaisia seksihaittoja.

Esimerkiksi rinnan poisto tai solunsalpaajahoitojen aiheuttama hiusten lähtö vaikuttavat ulkomuotoon. Eturauhassyövän hoito taas voi aiheuttaa ongelmia seksuaalisessa kykenemisessä.

Tietoa syövän ja hoitojen vaikutuksista seksielämään on parhaiten tarjolla eturauhassyövästä ja gynekologisista syövistä kärsiville potilaille. Muutoin neuvonta ei tutkimuksen mukaan ole kovin järjestelmällistä.

Tutkimuksen perusteella noin kolme viidestä syöpäpotilaasta pitää tarpeellisena saada seksuaalisuuteen liittyvää tietoa sairaalassa. Kaikki eivät siis kaipaa seksuaalineuvontaa. Väittelijän mukaan terveydenhoidon ammattilaisten tulisi kuitenkin tarjota keskustelumahdollisuutta eikä odottaa potilaan aloitetta.

Katja Hautamäki-Lammisen väitöskirja Seksuaalisuuden muutokset syöpään sairastuessa - tiedontarpeet ja tiedonsaanti tarkastetaan Tampereen yliopistossa perjantaina.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.