Mainos

Moni sairastaa väsyttävää uniapneaa tietämättään

Moni suomalainen sairastaa unen laatua huonontavaa uniapneaa. Huonolaatuinen yöuni lisää riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin. Unen laatu voi aiheuttaa myös tyypin 2 diabetesta, tapaturmia sekä sairauspoissaoloja.

Uniapneaa sairastaa Suomessa jopa 150 000 ihmistä, heistä osa tietämättään. Tauti jää usein tunnistamatta, vaikkei tunnistaminen ole vaikeaa ja hoitokeinokin tiedossa.

– Uniapneapotilaan sydän joutuu yöllä kovaan rasitukseen yrittäessään syketasoa nostamalla korvata hengityskatkoksen aiheuttamaa hapenpuutetta. Levon sijasta sydän rasittuu. Pitkään kestänyt yöllinen rasitus voi johtaa jopa sydänkohtaukseen, sanoo dosentti Tarja Saaresranta Turun Yliopistollisesta keskussairaalasta.

Uniapneaa voidaan hoitaa ensisijaisesti kiinnittämällä huomiota elintapoihin ja painonhallintaan. Muutoin tavallisin hoitomuoto on naamarin kautta nukkuessa annettava ylipainehoito. Hoidon avulla hengityskatkoksista johtuva heräily vähenee ja unen laatu paranee merkittävästi.

— Apnean voi tunnistaa kovaäänisestä kuorsauksesta, yöllisistä hengityskatkoksista ja päiväväsymyksestä. Mutta voi ilmetä myös tarvetta käydä useasti wc:ssä yön aikana, ja päivällä voi olla muistamattomuutta ja mielialan mataluutta, Saaresranta sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.