Moni saa joululahjaksi potkut: "Ei valoisalta näytä, kun putoaa Sipilän leikkausyhteiskuntaan"

Tänäkin vuonna työntekijät monissa yrityksissä ovat saaneet kuulla potkuistaan juuri joulun alla. Suurista irtisanomisista ovat kertoneet muun muassa VR, teräsyhtiö SSAB, vaateyritys Nanso ja pumppuyhtiö Sulzer.

– Tietenkin tämä on valitettava tapa, että aina näin joulun alla työnantaja tällaisen joululahjan antaa. Se on heidän tapansa toimia, sanoo SSAB:n Raahen tehtaan pääluottamusmies Mika Vuoti.

Hänen mukaansa työntekijät ovat Raahessa surullisia ja pettyneitä.

Myös Nanson Nokian tehtaan pääluottamusmies Pirjo Laitinen kuvaa tunnelmia surullisiksi. Nokialla työvoimaa on vähentänyt jo aiemmin syksyllä Nokian Renkaat.

– Renkailta miehet ja Nansolta naiset, niin kyllä sieltä aika hyvä joululahja tulee. Sitten kun vielä putoaa Sipilän hallituksen leikkausyhteiskuntaan, niin ei se kauhean valoisalta näytä, Laitinen sanoo.

Joulukuun yt-neuvotteluja

– 18.12. Työterveyslaitos: Yt-neuvottelut päättyivät. Vähennys 180 henkilöä.
– 16.12. Bauer Media: Yt-neuvottelut alkoivat. Vähennystarve 20–25 työntekijää.
– 16.12. Sulzer Pumps: Yt-neuvottelut päättyivät. Vähennys 160.
– 15.12. S-Pankki: Yt-neuvottelut päättyivät. Vähennys 44.
– 15.12. SSAB Raahe: Yt-neuvottelut päättyivät. Vähennys 180.
– 8.12. Nanso: Yt-neuvottelut päättyvät. Vähennys 104.
– 8.12. Itä-Suomen yliopisto: Yt-neuvottelut alkoivat. Vähennystarve enintään 200.
– 8.12. SSAB Ruukki Construction: Yt-neuvottelut päättyivät. Vähennys 61.
– 4.12. Museovirasto: Yt-neuvottelut päättyivät. Vähennys 29.
– 3.12. PunaMusta: Yt-neuvottelut alkoivat. Vähennystarve enintään 40.
– 3.12. Åbo Akademi: Yt-neuvottelut alkoivat. Vähennystarve enintään 154.
– 2.12. Vapo: Yt-neuvottelut päättyivät. Vähennys noin 50.
– 2.12. Mediatalo ESA: Yt-neuvottelut alkoivat. Vähennystarve noin 20

Nanso kertoi 8. joulukuuta sulkevansa Nokian tehtaansa. Tehtaan sulkeminen johtaa 104 henkilön irtisanomiseen. Nokian Renkaat ilmoitti syyskuun lopulla vähentävänsä 122 työpaikkaa.

SSAB kertoi viime tiistaina, että Raahessa lakkautetaan 180 työtehtävää. Lisäksi SSAB:n rakentamisyksikkö Ruukki Construction ilmoitti toissa viikolla vähentävänsä 61 työpaikkaa.

VR kertoi marraskuun lopussa 157 henkilön irtisanomisista, jotka ovat osa elokuussa ilmoitetusta enintään 570 henkilön vähennystarpeesta. Sulzer ilmoitti keskiviikkona sulkevansa valimonsa Karhulassa. Työttömiksi jää 160 työntekijää.

Lisäksi joulukuussa on kerrottu lukuisista muista vähennyksistä. Meneillään olevia suuria yt-neuvotteluja on Outotecilla ja Metsolla.

– Kyllähän se elämä jatkuu sillä tavalla, että kaikilla on perheitä ja lapsenlapsia, mutta kyllä se työ tärkeätä on, Laitinen sanoo.

Hänen mukaansa mahdollisuuksia kouluttautumiseen on, mutta Nansolla työntekijöiden keski-ikä on korkea. Vaihtuvuus tehtaalla on ollut pientä. Laitinen itse on ollut töissä 47 vuotta.

– Ei kai kaikista voi tulla lähihoitajiakaan.

Työntekijät edelleen luottavaisia

Vuoti muistuttaa, että irtisanomisiin vaikuttavat myös yhtiön ulkopuoliset syyt. Teräsyhtiöt ovat suurissa vaikeuksissa koko Euroopassa.

– Jos maailmanmarkkinatilanne olisi parempi, tällaista tarvetta ei olisi.

Hän kertoo, että Raahessa osattiin odottaa vähennyksiä. Yt-neuvottelujen lopputuloksen suuruus kuitenkin yllätti. Työntekijäpuoli tavoitteli pienempiä leikkauksia.

Vuotin mukaan työntekijät ovat kuitenkin luottavaisia Raahen tehtaan tulevaisuuden suhteen.

– Tämä on edelleen yhtiön tuottavin laitos, ja toivottavasti näiden toimenpiteiden jälkeen entistä parempi.

SSAB:n ja Rautaruukin yhdistyessä ilmoitettiin, että konsernissa käynnistyy tehostamisohjelma. Ruotsissa on jo aiemmin vähennetty 270 työpaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat