Mainos

Moni osa-aikatyötä tekevä haluaisi kokopäivätyöhön

Opiskelut ja kokoaikatyön puute ovat suurimpia syitä osa-aikatyön tekemiseen palvelualoilla.

Palvelualoilla tehdään osa-aikatyötä ennen kaikkea kokoaikatyön puutteessa ja opiskelun takia. Osa-aikaisista 25-52 prosenttia haluaisi tehdä pidempää työaikaa, kertoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuore palvelualojen osa-aikatyötä koskeva tutkimus.

Noin puolet osa-aikaisista haluaisi tehdä samaa työtä kokoaikaisessa työsuhteessa. Poikkeuksen tekee kiinteistöpalveluala, jossa opiskelu on yleisin syy tehdä osa-aikatyötä. Naiset ja yli 24-vuotiaat tekevät osa-aikatyötä useammin vastentahtoisesti kuin miehet ja alle 24-vuotiaat.

Ponnahduslauta kokopäivätyöhön

Palkansaajista noin 12,5 prosenttia tekee osa-aikatyötä.

Työtunteja kertyi keskimäärin 22 viikossa. Monella oli muita toimeentulolähteitä: opintotuki, soviteltu päiväraha, asumistuki. Noin joka kymmenes teki rinnalla toista työtä.

Palkansaajista osa-aikatyötä teki vuonna 2001 40 000 ihmistä enemmän kuin vuonna 1990. Yleisintä osa-aikatyö on palvelualoilla. Kärjessä on vähittäiskauppa, jossa lähes 40 prosenttia työntekijöistä työskentelee osa-aikaisena.

- Osa-aikatyö on jossain määrin ponnahduslauta kokoaikaiseen työhön, mutta tällaista työtä tekevät arvioivat kuitenkin kehitys- ja etenemismahdollisuutensa heikommiksi kuin kokoaikaiset työntekijät, tutkija Merja Kauhanen kuvasi tutkimuksen julkistamistilaisuudessa Helsingissä. Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin pitikin näitä mahdollisuuksia keskeisenä tekijänä, jos osa-aikaisten halutaan sitoutuvan yritykseen ja työyhteisöön.

"Vaihtuvuus jossain määrin ongelma"

Johtaja Heikki Ropponen Kaupan työnantajaliitosta hykerteli aistivansa ensi kertaa, että osa-aikatyöhön aletaan meilläkin suhtautua suopeasti. Muun muassa tuoreessa Sailaksen työllisyysraportissa todetaan osa-aikatyö tärkeäksi keinoksi ostaa työllisyysastetta.

Hän herätteli myös rukkaamaan työehtosopimuksia niin, ettei niistä koidu lisää ongelmia osa-aikaisille. Esimerkiksi kaupan alalla voitaisiin luopua 34 viikkotyötunnin kohdalla menevästä jaosta kuukausipalkkaisiin kokoaikaisiin ja tuntipalkkaisiin osa-aikaisiin.

Työnantajat perustelivat tutkimuksessa osa-aikatyön teettämistä muun muassa työvoiman tarpeen vaihtelulla, kannattavuus- ja kustannussyillä ja toiminnan luonteella. Osa-aikaisten vaihtuvuutta pidettiin jossain määrin ongelmana.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.