Mainos

Moni nuori nainen lyö laimin kohdunkaulan syöpien seulonnan

Kun ikää karttuu, naiset alkavat käyvät ahkerasti seulonnoissa. Kohdunkaulan syöpä on naisten yleisimpiä syöpiä.

Moni nuori nainen laiminlyö kohdunkaulan syövän seulonnat. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 30-35-vuotiaista naisista alle puolet käy maksuttomassa seulonnassa, harmittelee dosentti Pekka Nieminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. Osa käy kuitenkin Papa-kokeessa myös oma-aloitteisesti esimerkiksi työterveyshuollossa.

Nieminen sanoo, että seulonta on tehokasta, sillä se estää joka vuosi 200 syöpää. Seulonnoissa tietoon tulee vuosittain 1500 esiastetta. Esiasteita hoidetaan 800. Esiasteiden hoito tapahtuu poliklinikalla ja kestää noin vartin.

- Seulontojen avulla kohdunkaulansyöpien määrä on saatu Suomessa painettua alas. Uusia tapauksia tulee vuosittain 160, mikä on yksi maailman pienimpiä lukuja. Kohdunkaulan syöpään kuolee vuodessa 60 naista, Nieminen sanoo.

Kymmenen vuotta sitten lääkärit ja tutkijat huomasivat, että alle 40-vuotiaiden naisten kohdunkaulan syövät alkoivat lisääntyä. Syitä on useita. Esiasteet kehittyvät syöviksi muun muassa siksi, että nuoret naiset eivät käy seulonnoissa, he tupakoivat paljon ja papilloomavirus aiheuttaa pitkittyneitä infektioita.

Niemisen mukaan syöpäriskiä kasvattavat myös varhain aloitetut yhdynnät, useat partnerit, klamydia-infektiot ja pitkään jatkunut yhdistelmäpillereiden käyttö.

- Kaikki naiset on saatava seulontaan, erityisesti alle 40-vuotiaat naiset, Nieminen toteaa.

Naisten yleisimpiä syöpiä

Lääkärit ovat pohtineet, miksi osa nuorista naisista käy huonosti Papa-seulonnoissa, joita järjestetään viiden vuoden välein. Aikaa ilmaiseen ja kivuttomaan näytteen ottoon kuluu noin puoli tuntia. Seulontaryhmään kuuluva saa oman kutsun, jossa on määrätty aika ja paikka. Aikaa voi muuttaa, jos ehdotettu aika ei sovi.

Kohdunkaulan syöpä on naisten yleisimpiä syöpiä. Sen kehittyminen vie vuosia. Hoidon jälkeen nainen ei voi saada enää lapsia.

Kun ikää karttuu, naiset alkavat käyvät ahkerasti seulonnoissa. 40-vuotiaista yli puolet noudattaa saamaansa kutsua seulontaan, 45-vuotiaista jo kolme neljästä ja 50-60-vuotiaista jopa 80 prosenttia.

Valtakunnalliset Papa-seulonnat alkoivat 1960-luvulla. Sen jälkeen taudin ilmaantuvuus ja kuolleisuus on vähentynyt noin 80 prosenttia.

Viime aikoina paljon puhetta herättäneet rokotteet eivät tehoa naisilla, joilla on jo ollut syövän esiaste tai papilloomavirus. Tämä virus on varsin yleinen. Rokotus tulisi Niemisen mukaan antaa 9-12-vuotiaille tytöille. Rokote on hintava, sillä se maksaa useita satoja euroja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.