Mainos

Moni mies lyö vain kotona

Oulussa tehty tutkimus paneutuu lähisuhdeväkivallan tekijöiden taustoihin.

Noin 60 prosenttia lähisuhdeväkivaltaan sortuvista miehistä lyö, alistaa ja terrorisoi vain kotona. Muissa ihmissuhteissaan hän ei ole väkivaltainen.

Tämä ilmenee Oulun ensi- ja turvakodissa tehdystä tutkimuksesta, jossa on selvitetty lähisuhdeväkivallan tekijöiden taustoja. Tutkimuksen tiedot on koottu Mies varikolle - Apua lähisuhdeväkivaltaan -nimiseksi kirjaksi, joka on ensimmäinen suomalainen kokonaisesitys miesten väkivaltatyöstä.

Se, että monet miehet ratkovat ristiriitatilanteita tai purkavat aggressioitaan vain kotioloissa, hämmästytti aluksi myös tutkijoita. Tulokseen löytyi kuitenkin kaksi selitystä:

- Tiiviissä suhteissa myös tunne-elämän ristiriidat kärjistyvät herkimmin. Kodin seinät ovat monelle edelleen sellainen yksityisalueen raja ja suoja, jonka sisällä on sallitumpaa käyttää väkivaltaa kuin esimerkiksi työpaikalla, yksi kirjan kirjoittajista, psykiatri ja perheterapeutti Hannu Säävälä Oulusta kertoo.

Säävälän mukaan kodin ulkopuolella leimautumiseen, paheksuntaan ja syytetyksi joutumiseen liittyvät sosiaaliset kustannukset ovat niin isot, että väkivaltaa ei käytetä siellä samassa mitassa ristiriitojen ratkaisumenetelmänä.

- Onneksi muutosta on jo alkanut tapahtua, ja se näkyy rikoslainsäädännössä. Perhesuhteissa tapahtuneet väkivallanteot kuuluvat rikoslain piiriin. Lisäksi käyttöön on otettu perheen sisäinen lähestymiskielto. Se on hirveän tärkeä asia vakavissa lähisuhdeväkivaltatapauksissa, Säävälä sanoo.

Ohjat karkaavat käsistä

Suomalaisessa keskustelussa on Säävälän mukaan syntynyt kuva yhdenmukaisesta ja selkeästi rajautuvasta lähisuhdeväkivallasta, joka on alistavaa, nujertavaa ja terrorisoivaa. Oulun ensi- ja turvakodissa tehdyssä tutkimuksessa on kuitenkin käynyt ilmi, että lähisuhdeväkivaltaa on monenlaista ja sen syyt vaihtelevat.

- Tutkimuksessa näkyy selvästi, että ensi- ja turvakodissa on iso joukko asiakkaita, joilla ei ole kyse vakavasta väkivallasta vaan enemmän kriisitilanteissa tapahtuvasta ylilyönnistä. Miehellä karkaavat ohjat käsistä, Säävälä selvittää.

Väkivallan vakavuuden arviointi on tärkeää, koska sopivien ehkäisytoimien sekä miehen ja perheen auttamismenetelmien valinta riippuu muun muassa väkivallan vakavuudesta.

Esimerkiksi vuonna 2003 Oulun ensi- ja turvakotiin itse hakeutuneista miehistä suurella enemmistöllä väkivalta oli lievää. Kuitenkin runsas puolet ensi- ja turvakodin asiakkaista joutui alistavan ja tuhoisan väkivallan kohteeksi.

- Lievän ja vakavan väkivallan suurimpia eroja meidän työmme kannalta on se, että vakavaa lähiterroria tekevien miesten joukossa on hirveän paljon sellaisia, jotka eivät suostu minkäänlaiseen yhteistyöhön. Se on surullista ja traagista ja tarkoittaa sitä, että psykoterapeuttiset keinot eivät usein saa lähisuhdeterroria loppumaan. Siihen voivat puuttua vain poliisi ja oikeuslaitos, Säävälä selvittää.

Lapsuuden peruja

Mikä sitten saa miehen nostamaan nyrkkinsä? Säävälän mukaan lähisuhdeväkivaltaan sortuvat miehet ovat monenkirjava joukko monine elämäntarinoineen. Pääpiirteittäin kerrottuna väkivallassa on kuitenkin enimmäkseen kyse vallankäytöstä ja yrityksestä hallita uhria tai siitä, että mies on nähnyt ehkä jo lapsuudenkodissaan isänsä käyttävän väkivaltaa.

-Väkivalta voi olla myös masennuksen seurausta. Miehen masennuksen tyypillisiä oireita ovat ärtyneisyys ja aggressiivisuus. Esimerkiksi Oulun ensi- ja turvakodin asiakaskunnasta kolmasosa on masentuneita, Säävälä toteaa.

Masennuksen syy voi löytyä kaukaa lapsuudesta tai se voi johtua yllättävästä elämänkriisistä, esimerkiksi työttömyydestä, fyysisistä ongelmista tai parisuhteen ristiriidoista.

Oulun ensi- ja turvakodissa tehtyyn tutkimukseen on kerätty aineistoa vuodesta 2003 alkaen. Suomessa ei ole vastaavanlaista tutkimusta tehty aiemmin.

Mies varikolle - Apua lähisuhdeväkivaltaan -kirjan kirjoittajat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja tutkijoita, jotka ovat tehneet ja kehittäneet pitkään miesten väkivaltatyötä Oulun ensi- ja turvakodissa sekä Ensi- ja turvakotien liitossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.