Mainos

Moni mielenterveyspotilas kuolee ennenaikaisesti

Moni mielenterveyspotilas kuolee ennenaikaisesti. Dialogi-lehden mukaan tätä saattaa selittää se, että mielenterveyspotilaiden fyysisiä vaivoja ei hoideta tarpeeksi hyvin.

EU-komission selvityksen mukaan mielenterveyshäiriöistä kärsivillä ihmisillä on muita suurempi riski sairastua myös fyysisiin sairauksiin. Syinä ovat muun muassa mielenterveyskuntoutujien köyhyys ja syrjäytyminen sekä epäterveelliset elintavat.

Lisäksi masennus lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

-Mielenterveyspotilaiden fyysiset ongelmat jäävät usein tunnistamatta ja hoidotta, vahvistaa Stakesin tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck lehdessä.

Wahlbeck toteaa, että varsinkin skitsofreniapotilaiden kuolemia voitaisiin usein estää. Esimerkiksi hengityselinsairaudet sekä sydän- ja verisuonitaudit selittävät mielenterveyspotilaiden kuolemia.

Dialogi-lehden mukaan terveydenhuollon pitäisikin panostaa siihen, että mielenterveyspotilaiden muutkin sairaudet havaittaisiin.

Mielenterveyspotilaan voi olla hankala käyttää terveyspalveluja. Pitää muistaa jonot ja maksut. Myös pelko syrjinnästä ja leimautumisesta voi hankaloittaa hoitoon hakeutumista.

Kunnallisten palveluiden asiakasmaksut vaikeuttavat suuresti nimenomaan mielenterveyskuntoutujien avun saantia. Maksuja on korotettu, jolloin pienituloiset, työttömät ja asunnottomat mielenterveyskuntoutujat eivät saa apua

Kaikki eivät saa terveyspalveluja yhtä hyvin. Ongelmat kasaantuvat alempiin sosiaaliryhmiin, joissa on enemmän köyhyyttä, yksinäisyyttä, työttömyyttä ja kodittomuutta. Nämä ihmiset sairastuvat muita useammin ja ovat usein vailla ilmaista työterveyshuoltoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.