Moni lääkäri vaihtaisi yksityiselle puolelle - ei kuitenkaan palkkojen takia

Lääkäreistä noin kaksinkertainen osuus menisi töihin yksityiselle sektorille, jos kaikki työpaikat pantaisiin hakuun nyt, kerrotaan Mediuutisten teettämässä kyselyssä. Työpaikan vaihdon suurimmat syyt ovat asiantuntijauralla eteneminen ja oman työkuorman helpottaminen.

- Monesti ajatellaan, että palkkatekijät kannustavat lääkäreitä vaihtamaan julkiselle sektorille. Kyllä se on enemmän mahdollisuus suunnitella omaa työtään ja ajankäyttöään, johtava tutkija Kari Tervonen Kuulas MillwardBrown -tutkimusyrityksestä toteaa.

Tervonen kertoo, että julkisella puolella lääkäreitä kiinnostaa erikoishoitamisen taso ja laatu.

- Julkisella puolella lääkäreiden arvostuksissa korostuu kokonaisvastuun kantaminen ja kokonaisvaitainen hoitaminen. Ja tietysti eettisetkin syyt, hän sanoo.

Joka viides miettii aktiivisesti työmahdollisuuksia

Lääkärikyselyn päätuloksia

Yksityisen puolen vetovoimasta huolimatta kaksi kolmesta lääkäristä laittaa kuitenkin julkisen työnantajan etusijalle.

Keskus- tai yliopistosairaalat ovat suosikkikohde noin 40 prosentille vastanneista ja terveyskeskus noin 20 prosentille vastanneista.

Päätoimisesti yksityisellä sektorilla haluaisi työskennellä noin neljännes vastaajista.

(STT)

Kyselyn tulokset osoittavat, että joka viides lääkäri miettii aktiivisesti uusia työmahdollisuuksia. Luku on noin kaksinkertainen verrattuna muihin ammattiryhmiin. Tervosen mukaan lääkärit ovat lähes ainoa iso ammattiryhmä, josta voi sanoa, että kilpailu on oikeasti saanut aktiivisia muotoja.

- Suomessahan puhutaan monesti siitä, että henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara ja että siitä kilpaillaan kovasti. Työnantajat näkevät aika paljon vaivaa keksiäkseen erilaisia keinoja houkuttaa ihmisiä, Tervonen selvittää.

Kyselyssä udeltiin lääkäreiltä, hakevatko he uralleen haastavampia ja kiinnostavampia tehtäviä, tai kiinnostavatko esimiestehtävät. Yli kolmanneksella lääkäreistä tärkein syy tehtävän valintaan on oman työkuorman helpottaminen ja kuriin saaminen.

Naisille työpaikan joustavuus on tärkeämpää kuin miehille. Tervosen mukaan mieslääkärit ovat selkeästi halukkaampia ottamaan riskejä.

- Miehet ovat ehkä hieman itsekkäämpien motiivien kanssa muutenkin liikkeellä - he ovat myös halukkaampia työskentelemään vuokralääkäriyrityksissä ja yksityisellä puolella. Miehillä on myös jonkin verran enemmän esimiestehtävähalukkuutta, Tervonen erittelee.

Suomalaiset lääkärit pienissä työpiireissä

Lääkärit ovat Suomessa ammattikunta, jonka työntekijät tuntevat toisensa pienemmillä paikkakunnilla. Tervosen mukaan kollegoiden kanssa keskustellaan runsaasti ympäri Suomen, ja tieto työpaikoista ja niissä olevista oloista liikkuu aika nopeasti.

- Jonkun erikoisalueen lääkärit, voi sanoa, tuntevat toisensa melkein koko Suomessa, Tervonen sanoo.

Tervosen mukaan yksikään toinen ammattiryhmä ei puntaroi yhtä seikkaperäisesti työnantajiin liittyviä asioita.

- Lääkärit pohtivat paljon työilmapiiriasioita, sitä miten tärkeänä työnantaja pitää lääkäreitä, ja mihin työpaikalla satsataan, Tervonen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat