Mainos

Moni koulu myy yhä karkkeja

Monessa koulussa myydään yhä karkkeja, limsaa ja pullaa, vaikka makeiden välipalojen myynti yläkouluissa onkin vähentynyt hieman vuodesta 2007.

Tuoreen tutkimuksen mukaan silti lähes puolella peruskoulun yläasteista myydään oppilaille säännöllisesti makeita välipaloja, kuten pullaa, keksejä ja sokeroituja mehuja. Neljännes kouluista myy limsaa ja karkkia oppilaille.

Tutkimuksen tulos on Opetushallituksen opetusneuvoksen Marjaana Mannisen mielestä melko yllättävä.

- Olihan se tietysti siinä mielessä yllätys, että myyntiä jatketaan edelleen. Positiivista kehityksessä on kuitenkin se, että myynti on selvästi vähenemään päin. Uskon, että limsa- ja karkkiautomaatit vähenevät edelleen tulevaisuudessa. Yleinen keskustelu aiheesta on saanut koulut pohtimaan makeiden välipallojen vaikutuksia, sanoo Manninen.

Mannisen mukaan limsa- ja karkkiautomaattien tuottama tulo on usein oppilaskuntien toiminnan kannalta tärkeää eikä tätä mahdollisuutta ole haluttu ottaa niiltä pois.

- Makeiden virvoitusjuomien sijasta, kouluissa pitäisi olla saatavilla esimerkiksi raikasta vettä muulloinkin kuin lounaan yhteydessä. Monesti koulusta puuttuu pisteitä, joista juomaa saa vaivattomasti tai mukeja.

- Tokihan automaatteihin voidaan laittaa vähärasvaisia tai suolattomia välipalavaihtoehtoja. Ongelmana ovat automaattein rasvaiset, suolaiset ja sokeriset tuotteet. Hyvä vaihtoehto on kouluruokalassa tarjolla oleva välipala, jossa on täysjyväleipää, maitovalmisteita, puuroja, mehukeittoja jne. Myös kasvikset, hedelmät ja marjat ovat tuoreena mitä parasta välipalaa.

Myös Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian mielestä koulujen tulisi keskittyä koululounaisiin ja terveellisiin välipaloihin ja poistaa epäterveelliset välipalat kouluista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.