Mainos

Moni kauppaketju karsastaa sunnuntaiaukioloa

Joulukuun alusta vapautunut sunnuntaikauppa ei ole innostanut kaikkia suurimpia myymäläketjuja. Sunnuntain kiinnioloa perustellaan korkeilla palkkakustannuksilla ja toisaalta henkilökunnan toiveilla viikkovapaasta.

Yksi sunnuntaisin ovensa kiinni pitävä ketju on Halpa-Halli, jolla on lähes neljäkymmentä tavarataloa eri puolilla maata. Liikkeet eivät ole auki jatkossakaan sunnuntaisin.

- Kyllä kaikki lähtee Halpa-Halli-ketjussa sellaisesta kristillisestä elämänkatsomuksesta, että sunnuntai on vapaapäivä, kertoo tavaratalon myymäläpäällikkö Kai Flinck Kokkolasta.

Ketjun työtekijät ovat olleet tyytyväisiä siihen, että kauppa on sunnuntaisin kiinni.

- Sunnuntai on ollut aina meille ihan varma vapaapäivä. Tietääkseni meillä ei ole ketään, joka haluaisi olla sunnuntaina töissä, sanoo kassatyöntekijä Riitta Björk.

Myös monet muut keskisuuret ketjut suhtautuvat nyreästi lakimuutokseen, näin muun muassa vaateketju Halonen Kokkolassa. Myymäläjohtaja Kari Kalliokosken mukaan kauppaa ei tulla missään nimessä pitämään auki joka sunnuntai.

- Kyllä se täytyy katsoa aina tapaus kerrallaan. Aika kriittisesti suhtaudumme tähän lakimuutokseen, sanoo Kalliokoski.

Kalliokosken mukaan syynä kriittiseen suhtautumiseen ovat muun muassa sunnuntain korkeat palkkakulut, mutta myös työntekijöiden etu.

- Kyllä me olemme ajatelleet, että myös henkilökunta saisi sen vapaapäivän viettää ihan rauhassa.

Kaupan liitossa ei vielä tiedetä, kuinka suuri osa kaupoista jättäytyy sunnuntaiaukiolon ulkopuolelle. Pienet erikoisliikkeet pitävät ovensa kiinni, eikä laki pakota edes kauppakeskusten isompia ketjuja sunnuntaikauppaan. Monet yritykset näkevät koko sunnuntaikaupan suurten keskusliikkeiden hankkeena.

- Etu sunnuntaiaukioloista menee tietysti näihin isoihin keskusliikkeisiin komplekseihin, sanoo Halosen myymäläjohtaja.

Samaa mieltä on Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Kai Flinck

- Kyllähän se käytännössä suuria kauppakeskuksia palvelee. Pienet perheyrittäjät ja erikoisliikkeet menettävät eniten, kun väki siirtyy sunnuntaina isoihin kauppakeskuksiin.

Asiakkaiden käyttäytyminen sunnuntaiaukiolon osalta on vielä arvoitus.

Suurin osa liikkeistä aikoo päättää sunnuntaiaukiolosta vasta joulun jälkeen.

Katso Outi Airolan juttu Kokkolasta (Seitsemän uutiset 5.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.