Moni euroedustaja harkitsee lähtöä eduskuntavaaliin

Ainakin neljä europarlamentaarikkoa harkitsee asettumista ehdolle vuoden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Kokoomuksen Marjo Matikainen-Kallström ja RKP:n Astrid Thors nähdään mahdollisesti ehdokkaina Uudellamaalla. Kristillisdemokraattien Eija-Riitta Korhola miettii lähtemistä ehdokkaaksi Helsingissä. Keskustan Paavo Väyrynen harkitsee myös eduskuntavaaleja, mutta sanoo katsovansa ensin, millaisia ratkaisuja keskustan puoluekokous tekee kesäkuussa.

Lisäksi muutama muukin euroedustaja pitää asiaa enemmän tai vähemmän avoimena eikä halua sanoa lopullista sanaansa vielä tässä vaiheessa.
Matikainen-Kallströmiä on pyydetty kokoomuksen ehdokkaaksi Uudellemaalle. Hän myöntää, että kotimaan politiikka kiinnostaa ja lupaa ratkaista kantansa syyskuuhun mennessä. Puolueesta on hätistelty nopeampaa päätöstä. Espoossa asuva Matikainen-Kallström muistetaan takavuosien huippuhiihtäjänä. EU:n parlamentin jäsen hän on ollut vuodesta 1996. Suomen eduskuntaan hän ei ole kuulunut.

Ensikertalainen eduskunnassa olisi myös Astrid Thors. Hän kertoi tottakai harkitsevansa asiaa varsinkin nyt, kun RKP:ssä on Uudellamaalla avautumassa tilaa uusille tulijoille. Espoolainen Margareta Pietikäinen ilmoitti viime viikolla, ettei ole enää mukana seuraavissa vaaleissa. Saman tien hä liputti julkisesti Thorsin ehdokkuuden puolesta. Myös Thors on ollut EU:n parlamentissa vuodesta 1996.

Thors on RKP:n ainoa edustaja EU:n parlamentissa ja jos hän jättäisi paikkansa siellä, tilalle tulisi keskustalainen varaedustaja Satu Procopé. Toisaalta Thors voisi eduskuntaan valittunakin jatkaa EU:n parlamentissa kauden loppuun, jolloin eduskunnassa istuisi varaedustaja. EU:ssa kuluva vaalikausi jatkuu runsaan vuoden Suomen eduskuntavaalien jälkeen.

Väyrynen katsoo kesän puoluekokouksen


Paavo Väyrynen teki paluuta kotimaan politiikkaan jo viime eduskuntavaaleissa, mutta lopulta vain käväisi eduskunnassa. Keskusta sai pysyä oppositiossa ja Väyrynen päätti jatkaa EU:n parlamentissa. Hänen paikallaan eduskunnassa on istunut varaedustaja Tero Mölsä Uudeltamaalta.

Nyt Väyrynen sanoo harkitsevansa, asettuako ehdolle ja missä vaalipiirissä. Vaihtoehdot lienevät Uusimaa ja Lappi. Hän haluaa katsoa ensin keskustan tulevan puoluekokouksen ratkaisut.

-Kysymys on siitä, millaista politiikkaa puolue harjoittaa siitä eteenpäin ja koenko houkuttelevaksi vaihtoehdoksi palata ja olla mukana eduskuntavaaleissa vaiko ei, Väyrynen sanoi.

Korhola karsastaa pastori Ebelingiä

Uutena kasvona puolueen ulkopuolelta ehdokkaaksi keksitty Eija-Riitta Korhola hankki kristillisdemokraateille paikan EU:n parlamentista vuoden 1999 vaaleissa. Nyt Korhola haluttaisiin keräämään ääniä myös eduskuntavaaleissa, ja hän miettii itsekin vakavasti lähtemistä ehdokkaaksi Helsingissä.

Asiaa mutkistaa kuitenkin se, että Korhola ei halua samalle listalle eduskuntaan uudelleen yrittävän pastori Mika Ebelingin kanssa. Ebeling on herättänyt huomiota mm. inhorealistisella aborttikampanjallaan ja jyrkillä homojen vastaisilla mielipiteillään.

Ebelingin torjuminenkaan ei ole helppo juttu. Viime eduskuntavaaleissa hän oli Helsingissä kristillisten ääniharava, tosin eduskuntapaikka jäi saamatta. Ebeling on myös puolueen entinen varapuheenjohtaja. Kiistaa on puitu kristillisdemokraattien puoluehallituksessa, mutta julkisesti siitä puhutaan puolueen piirissäkin vain häveliäästi.

Kristityn vastuu -lehti kirjoitti Korholan todenneen kokouksessa, että Helsingissä luodaan puolueen julkikuvaa ja "siihen liittyvät vaikeudet tulisi voittaa ennen (Korholan) mahdollista ehdokkuutta".

Kauppia kyselty ehdolle Ouluun

Myös vasemmistoliiton ainoa euroedustaja Esko Seppänen on vihjaillut, että saattaisi lähteä mukaan eduskuntavaaleihin, jos niistä on tulossa "Nato-vaalit". Todennäköisenä Seppäsen tuloa ei kuitenkaan pidetä.

Kokoomuksen Pia-Noora Kauppia on kyselty ehdokkaaksi Oulun vaalipiiriin. Hän kertoo, ettei ole tehnyt lopullista ratkaisua, mutta kallistuu enemmän EU-parlamentissa jatkamisen puolelle. Hänet valittiin sinne 1999.

SDP:n Riitta Myller on suomalaisia konkareita EU:n parlamentissa ja sanoo viihtyvänsä tehtävässään. Häntä on ehdotettu myös SDP:n uudeksi puoluesihteeriksi.

-Eduskuntavaalit eivät kyllä ole ajatuksissa eikä nyt ole tiedossa sellaisia asioita, että lähtisin mukaan. Mutta aikaa on vielä, eikä politiikassa voi koskaan sanoa, ettei koskaan, Myller toteaa.

Vihreiden Heidi Hautala sanoo, että ajatus eduskuntavaaleista on kyllä käynyt päässä, mutta todennäköinen sellainen ratkaisu ei kuitenkaan ole.

Muut suomalaiset europarlamentaarikot Ulpu Iivari (sd.), Reino Paasilinna (sd.), Mikko Pesälä (kesk.), Samuli Pohjamo (kesk.), Ilkka Suominen (kok.), Ari Vatanen (kok.), Kyösti Virrankoski (kesk.) ja Matti Wuori (vihr.) eivät mietiskele eduskuntavaaleihin lähtemistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat