Moni empii yhä eurovaaliehdokkuutta

Ensi kesäkuun 14. päivä aiheuttaa jo päänsärkyä puoluetoimistoille. Kuntavaalien jälkeen on pian aika käynnistää kalliit ja valtakunnalliset europarlamenttikampanjat ja aloittaa kamppailu kolmestatoista europarlamenttipaikasta.

EU:n laajentumisen takia Suomen kiintiö parlamentissa putoaa näissä vaaleissa neljästätoista kolmeentoista, mikä tekee kisasta erityisen haastavan pienille puolueille.

Kokoomus nousi viime vaaleissa suurimmaksi, mutta menettää ensi vaaleissa kaksi ääniharavaa, sillä Alexander Stubb ja Piia-Noora Kauppi eivät ole enää ehdolla. Eija-Riitta Korhola ja Ville Itälä pyrkivät sitä vastoin uusimaan paikkansa. Sirpa Pietikäinen harkitsee, mutta Eva-Riitta Siitosen ei odoteta tavoittelevan jatkokautta. Ari Vatanen kertoi äskettäin kokoomuksen Verkkouutisille pyrkivänsä ensin uudelleen UMP-puolueen listoille Ranskassa, josta hänet viime vaaleissa valittiin. Jos paikkaa ei irtoa, saatetaan Vatanen nähdä taas kokoomuksen ehdokkaana.

.Keskustan edustajista kaksi ei lähde uudelleen ehdolle, mutta Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula hakevat jatkopaikkaa. Keskusta yrittää nimittää mahdollisimman monta ehdokasta marraskuun lopussa puoluevaltuuskunnassa ja hakee parhaillaan kentältä ehdotuksia.

Kansanedustaja Kyösti Karjula on jo asettunut ehdolle ja Lasse Hautala harkitsee. MTK:n entinen puheenjohtaja Esa Härmälä on kiertänyt maata pitkään ja valmistautuu tekemään ison kampanjan.

SDP aikoo asettaa noin puolet ehdokkaistaan jo marraskuun puoluevaltuustossa. Kansanedustajista ainakin Eero Heinäluoma, Miapetra Kumpula-Natri, Liisa Jaakonsaari, Kimmo Kiljunen ja Kalevi Olin harkitsevat ehdokkuutta. Vaihtuvuutta on luvassa, sillä kaikki kolme istuvaa SDP:n euroedustajaa luopuvat.

Vihreät tavoittelevat jättipottia eli kahta paikkaa. Satu Hassi haluaa jatkaa ja kansanedustajista eurovaaleihin ovat lähdössä ainakin Jyrki Kasvi ja Johanna Sumuvuori.

Vasemmistoliitosta eurovaaleihin ovat lähdössä kansanedustaja Pentti Tiusanen, ja asiaa pohtivat parhaillaan myös Esko-Juhani Tennilä sekä Minna Sirnö. Myös Rakennusliiton kakkospuheenjohtaja Kyösti Suokas sekä jalkapalloilija Atik Ismail ovat lähdössä mukaan. Vasemmistoliittoa pitkään edustanut Esko Seppänen jättää vuorostaan tilaa uusille yrittäjille.

Pienillä päänvaivaa

RKP:n asema on erityisen haasteellinen, kun Suomen paikkaluku pienenee yhdellä kolmeentoista. Henrik Lax ei pyri uudistamaan paikkaansa, eikä eduskuntaryhmästä ole ainakaan vielä löytynyt ehdokasta. Varapuheenjohtaja Nils Torvalds, joka pärjäsi Helsingin kuntavaaleissa, on yksi ehdokkuutta harkitsevista.

Kristillisdemokraateissa työ ei ole vielä pitkällä, mutta puheenjohtaja Päivi Räsänen saattaa lähteä vuorostaan vetämään vaalivankkureita, kuten Bjarne Kallis häntä ennen. Puoluesihteeri Sari Essayah putosi viime vuonna eduskunnasta, mutta sanoo olevansa valmis asettumaan ehdolle, jos tarvetta on.

Kuntavaalivoitostaan toipuvat perussuomalaiset eivät ole ehdokkaita valinneet. Presidentti- ja kuntavaalien ääniharava, puheenjohtaja Timo Soini on kuitenkin tehnyt selväksi, että hän ei aio pyrkiä parlamenttiin. Puolue aikoo kuitenkin olla mukana ja asettaa ehdokkaita myös eurovaaleissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat