Mainos

Monet yhä ilman kotia tsunamialueella

Uusien asuntojen rakentamista on hidastanut mm. tuhoalueiden satamien ja teiden tuhoutuminen, mikä on hankaloittanut tarvittavan välineistön saamista alueille.

Jälleenrakennus viime tapaninpäivän hyökyaaltokatastrofin tuhoalueilla vaatii vielä valtavia ponnisteluja, muistuttaa avustusjärjestö Oxfam tuoreessa raportissaan. Katastrofi jätti kodittomaksi noin 1,8 miljoonaa ihmistä, joista vain viidennes on kuluneen vuoden aikana saanut uuden pysyvän kodin.

- Paikalle toimitettiin viisaasti välitöntä hätäapua, joka pelasti tuhansia ihmishenkiä ja helpotti monien elämää. Jälleenrakennus vie kuitenkin paljon kauemmin, Oxfamin johtaja Jeremy Hobbs toteaa raportissa.

Kolmessa pahimmin kärsineessä maassa, Indonesiassa, Sri Lankassa ja Intiassa, tarvitaan katastrofin jälkeen yhteensä yli 300 000 uutta kotia.

Jälleenrakennusta ovat hidastaneet monenlaiset ongelmat kuten se, että esimerkiksi Indonesian Acehissa 120 000 ihmisen asuinalueet jäivät lopullisesti veden valtaan. Myös satamien ja teiden tuhoutuminen on hankaloittanut tarvittavan välineistön saamista joillekin alueille.

Selviä virheitäkin on Oxfamin raportin mukaan tehty. Tuhoalueen valtiot ovat kohdentaneet hitaasti uusia maa-alueita kotien rakentamista varten. Heti alussa maat vatvoivat sitä, pitäisikö tietyille rannikkoalueille perustaa luonnonvaara-alueita, joille ei enää rakennettaisi.

Raportti muistuttaa, että pysyvien asuntojen jälleenrakentaminen on hidasta työtä myös vauraissa valtioissa. Esimerkiksi Japanin Koben alueen palautuminen vuoden 1995 maanjäristystä edeltäneelle tasolle kesti seitsemän vuotta.

- Vaikka tämä oli tiedossa, yksi keskeinen virhe oli, ettei kodittomiksi jääneille kerrottu, miten kauan heidän suurin piirtein täytyy odottaa. On parempi olla realistinen kuin tuottaa katastrofin uhreille uusi pettymys, Oxfam huomauttaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.