Mainos

Monet tulvien uhreista jäänevät ilman korvauksia

Vakuutusyhtiöiden pääsääntönä on, etteivät kiinteistö- ja kotivakuutukset korvaa sadevesi- ja tulvavahinkoja.

Sadat vesivahinkoja kärsineet kiinteistöjen asukkaat ovat tiedustelleet viime päivinä vakuutusyhtiöiltä mahdollisuuksistaan saada korvauksia tulvien aiheuttamista vaurioista. Vastaus on monissa tapauksissa ollut kaikkea muuta kuin mieluinen.

- Pääsääntö on se, etteivät kiinteistö- tai kotivakuutukset korvaa sadevesi- ja tulvavahinkoja. Syy on yksinkertaisesti se, että jos talo rakennetaan rakentamismääräysten mukaan oikein, vesi ei pääse rakenteisiin, vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitosta kertoo.

Pekurinen muistuttaa, että korvauksia saattaa kuitenkin vakuutusyhtiöistä saada poikkeustapauksissa. Monien yhtiöiden kotivakuutusten sopimusehdoissa korvattavuuden perustana on tilanne, jossa toinen vahinko aiheuttaa veden valumisen asuntoon. Tällainen tapaus on esimerkiksi sellainen, jossa vesi pääsee valumaan rakennukseen joko puunoksan puhkoman katon kautta tai tulvatukkona toimineen tien sortumisen takia.

- Laajan kotivakuutuksen lähtökohtana on meillä, että se korvaa kaikki odottamattomat ja äkilliset vahingot, myös sateiden aiheuttamat. Suppeamman kotivakuutuksen puolella puolestaan lisäedellytyksenä on, että myrskytuuli on puhaltanut vähintään 20 metriä sekunnissa, vakuutusyhtiö Pohjolan korvauslakimies Mika Laapotti sanoo.

Tulkinta ongelmallista

Myös kiinteistövakuutusten puolella korvattavuus vaihtelee yhtiön ja vakuutuksen laajuuden mukaan. Tyypillisesti kiinteistöjen täysarvovakuutukset kattavat äkillisen vesikattovuodon asuinhuoneiston sisäosille aiheuttamat vahingot.

Korvauksia saa myös, jos vaikkapa kiinteistön sisäinen sadevesiputkisto rikkoutuu ja tästä aiheutuu vuotovahinko vakuutetulle omaisuudelle. Sen sijaan rakennusten ulkopuolisen putkiston rikkoutumisesta ei saa korvauksia, eikä myöskään viemäreiden ylitulvimisesta.

- Vahinkoon on monesti syynä voimakkaan sateen viemäröintijärjestelmälle aiheuttama ylikuormitus. Yleensä kaikissa viemäröintijärjestelmissä on hieman varaa normaalia suuremmalle vesimäärälle, mutta järjestelmiä suunniteltaessa ei yleensä voida ottaa huomioon todella voimakkaita sateita, koska ne ovat kuitenkin melko harvinaisia, Tapiola-ryhmän korvauspäällikkö Lauri Puuronen sanoo.

Vakuutusyhtiöissä pähkäillään parhaillaan, täyttävätkö viime päivien rankkasateet vahinkoineen kiinteistö- ja kotivakuutusehdoissa yleisesti mainitut odottamattomuuden ja äkillisyyden määritelmät. Toisin kuin tuulennopeuksien osalta vakuutusalalla ei ole yhtenäisiä pelisääntöjä sademääristä, joita voitaisiin hyödyntää korvauspäätöksiä tehtäessä.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja