Mainos

Monet kaipaavat kuuntelijaa taloushuolissa

Huononeva taloustilanne saa yhä useamman etsimään kuuntelevaa korvaa huolilleen. Esimerkiksi Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelimeen tulee jatkuvasti enemmän soittoja, jotka koskevat työttömyyttä, velkaantumista ja taloudellisia ongelmia.

- Vielä alkuvuodesta taloudelliset huolet eivät näkyneet, mutta nyt puheluita alkaa olla selkeästi enemmän. Yhteiskunnan tapahtumat näkyvät aina viiveellä, koska ihmiset yrittävät sinnitellä yksin viimeiseen saakka, sanoo vastaava kriisityöntekijä Pirjo-Riitta Liimatainen Suomen mielenterveysseuran SOS-keskuksesta.

Eniten Liimataisen mukaan soittajia painaa huoli arjessa selviytymisestä. Huikentelevaisella elämäntyylillä velkaantuneita on pulmien kanssa painiskelevista vain pieni osa.

- Useaa on kohdannut työttömyys tai lomautus. Silloin huolettavat ihan perusasiat, kuten ruoan saaminen pöytään ja lasten vaatettaminen.

Mielenterveysseuran kriisipuhelin vastaa kuukaudessa noin 3000-4000 soittoon. Eniten yhteyttä otetaan edelleen ihmissuhdeongelmissa ja esimerkiksi yksinäisyyden vuoksi.

Apua kannattaa etsiä heti

Velkaongelmien lisääntyminen näkyy kriisipuhelimen lisäksi myös muun muassa kuntien velkaneuvonnoissa ja kirkon diakoniatyössä. Seurakuntadiakonian työalasihteerin Tiina Saarelan mukaan lähes kaikilla kirkosta apua hakevilla on jotakin velkaa.

- Pikaluotto-ongelmat ovat lisääntyneet aivan selvästi viime aikoina. Osalla on asuntolainoja, joiden hoito on vedetty niin tiukoille, että kun jotakin yllättävää sattuu, niitä ei pystytä hoitamaan ilman lyhytaikaista luottoa, Saarela sanoo.

Sekä Liimatainen että Saarela kehottavat kaikkia talousongelmien painamia ottamaan johonkin auttavaan tahoon yhteyttä heti, kun ongelmat alkavat kasaantua. Moni avun tarvitsija on kuitenkin häpeissään, minkä vuoksi apua ei haluta hakea.

- Ihmiset etsivät aina itsestään niitä syitä, joiden vuoksi ongelmiin on jouduttu. Esimerkiksi työttömyydestä ajatellaan, että itse ei ollut työntekijänä tarpeeksi hyvä, vaikka nykyisin se voi kohdata lähes kaikkia, Liimatainen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.