Mainos

Monen autoilijan bensalasku kasvamassa

Ensi vuoden alussa markkinoille tulevan E10-bensiinin vähittäismyyntihinnassa on kysymysmerkkejä ja paljon hintaan vaikuttavia vaihtuvia tekijöitä. Enemmän etanolia sisältävän E10-polttoaineen hinnan ennustamisen tekee hankalaksi esimerkiksi se, että etanolilla on aivan eri maailman markkinat kuin bensiinillä.

- Voi olla, että hintatekijät vaihtelevat eri aikaan. Hintoihin vaikuttaa se, onko etanoli halvempaa vai kalliimpaa kuin bensiini tarkasteluhetkellä, Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä huomauttaa.

Bensiinikauppiaitten ja liikennepalvelujen liitollakaan ei ole arviota E10-bensiinin hinnasta. Se voi olla korkeampi kuin nykyisen 95-oktaanisen, koska sen korvaavassa E10-bensiinissä etanolin osuus kaksinkertaistuu.

- Puhtaasti raaka-aineeseen liittyvä hintapaine siinä tulee, liiton hallituksen puheenjohtaja Aimo Kettunen pohtii.

Viidenneksellä vaihto 98-oktaaniseen

Osa autoilijoista joutuu varautumaan siihen, että bensiinimenot kasvavat. Se johtuu siitä, että noin viidennekseen autoista E10-bensiini ei sovellu. Pakon sanelemana tuo joukko joutuu vuoden alusta tankkaamaan 98-oktaanista bensiiniä, joka nykyään on kalliimpaa kuin 95-oktaaninen.

Korkeampioktaanista bensiiniä käyttää 7-8 prosenttia autoistamme. Sen litrahintaan saattaa markkinaosuuden kasvu heijastua, koska 98-oktaaninen ei jää marginaalilaaduksi

- Se voi painaa hintaa vähän alemmaksi, Vänskä arvioi.

Enintään viisi tilavuusprosenttia etanolia sisältävää 98-oktaanista polttoainetta on jatkossakin saatavilla sellaisiin autoihin, joissa E10-bensiiniä ei voi käyttää.

Nykyisellä letkumäärällä pärjätään

Polttoainekauppiaille ei E10-bensiinin tulo markkinoille aiheuta lisäinvestointeja, koska polttoaineiden jakelujärjestelmiä ei tarvitse muuttaa. Bensiinipistoolien ja -letkujen määrä pysyy entisellään jakeluasemilla ensi vuoden alusta. Ainoa näkyvä muutos ovat uudet bensiinin laadusta kertovat tekstit jakelupisteissä.

- Nykyisillä jakeluasemilla rakenne on sellainen, ettei voi lisätä letkutorneja eikä bensiinipistooleja, koska maan alla ei ole tilaa kuin kahdelle bensasäiliölle, Vänskä sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.