Mainos

Mona Sahlin Ruotsin demareiden johtoon

Sahlin on puolueen ensimmäinen naisjohtaja ja ensimmäinen puheenjohtaja sosialidemokraattien ollessa oppositiossa.

Ruotsin sosiaalidemokraattien uudeksi puheenjohtajaksi valittu Mona Sahlin huokaili tänään moneen kertaan, miten valtavan ylpeä hän on tehtävästään. Puheenjohtajan tehtävät jättänyt Göran Persson testamenttasi Sahlinille vihreän kansankodin ja myönsi viime syksyisen vaalitappion kirpaisseen.

Tukholman kansantalolla kuului päivällä pitkä ja syvä kyllä-henkäys, kun Ruotsin sosiaalidemokraatit valitsivat Mona Sahlinin, 50, uudeksi puheenjohtajakseen. Sahlin oli ainoa ehdokas, koska kolme suosittua naispoliitikkoa kieltäytyi jo ennen joulua asettumasta ehdolle. Yksi heistä, EU-komissaari Margot Wallström, istui ensimmäisessä penkkirivissä ja itki, kun Sahlin nousi puhujapönttöön ja kertoi tuntemuksistaan.

- Kun aamulla heräsin, tunsin itseni hyvin pieneksi. Ajattelin mummoani, joka kuului siihen sukupolveen, jonka aikana saimme yleisen äänioikeuden, Sahlin kertoi.

- Nyt tunnen itseni suunnattoman ylpeäksi. Tunnen, että te teette minut vahvaksi, Sahlin jatkoi ja lupasi pitää johtajan paikoille vievää ovea auki muillekin naisille.

Johtavassa asemassa olevia naisia näkyi riittävän Sahlinin ympärille jo valinnan varmistuttua. Ensimmäisiä haalaajia olivat Wahlströmin lisäksi ammattijärjestö LO:n puheenjohtaja Vanja Lundby-Wedin ja Tanskan ja Islannin sosiaalidemokraattisten puolueiden puheenjohtajat, kummatkin naisia, sekä oman puolueen puoluesihteeri Marita Ulvskog.

Perssonin testamentti

- Talouslehti Dagens Industri kirjoitti syyskuun lopulla, että nyt taloudessa on sadonkorjuun aika, ja kaikki talouden mittarit näyttävät plussaa. Se tuntui katkeralta, koska tuolloin olimme jo hävinneet vaalit, eroava puheenjohtaja Göran Persson tunnusti avatessaan tänään demarien ylimääräisen puoluekokouksen.

Persson sanoi Ruotsin olevan niin sosiaalidemokraattinen maa, että kokoomuskin katsoi vaalitaistelussa parhaaksi käyttää sosiaalidemokraattisia puheenparsia ja retoriikkaa.

- Nyt vaalien jälkeen porvarit ovat käynnistäneet järjestelmän vaihdoksen ja luokkapolitiikka kovenee, Persson purki katkeruuttaan.

Oman 11-vuotisen puheenjohtajakautensa parhaaksi saavutukseksi Persson mainitsi ympäristötietoisuuden kasvun.

- Olemme ryhtyneet rakentamaan vihreää kansankotia, Persson maalaili ja jätti Sahlinille sellaisen testamentin, että markkinavoimat eivät pysty ratkaisemaan ympäristöongelmia, vaan siihen tarvitaan ihmisten yhteistyötä ja kovaa ponnistelua.

Mona Sahlin pitää ensimmäisen linjapuheensa huomisaamuna, jolloin puoluekokous jatkuu. Ruotsin uudeksi demarijohtajaksi valittu Mona Sahlin lupasi pitää johtopaikoille vievää ovea muillekin naisille .

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.