Mainos

Mökkiverot nousseet huimasti

Kesämökkien kiinteistöveroista on tullut elintärkeä tulolähde ainakin Turun saaristokunnille.

Vapaa-ajan asuntojen kiinteistövero on kohonnut monessa kunnassa moninkertaiseksi vakituisiin asuntoihin verrattuna. Kesäasukkaiden mielestä verokohtelu on muuttunut yhä epäoikeudenmukaisemmaksi, etenkin kun veron vastikkeeksi ei koeta saatavan mitään erityisiä palveluja.

Esimerkiksi Turun saariston suosituimmissa mökkikunnissa veroprosentti on nyt suurin mahdollinen tai lähellä sitä. Vapaa-ajan asunnon kiinteistöverotus on nyt katossa tai aivan lähellä sitä kaikissa Turun saariston merkittävissä mökkikunnissa. Kunnat kiertävät laissa määrättyä suurinta erotusta vakituisten asuntojen ja mökkien verojen välillä siten, että ero on kasvanut jopa nelinkertaiseksi kanta-asukkaiden eduksi.

Saaristokunnille mökkiverosta on tullut yhä tärkeämpi tulolähde. Velkualla ja Kustavissa kiinteistöverot kattavat yli 40 prosenttia kunnan verotuloista. Mökkiväen aloittelevan etujärjestön mielestä kyse on omaisuusverotuksesta, mökkiläisten vastikkeettomasta rahastuksesta.

- Kuntahan käyttää tämän verotulonsa kaikkeen toimintaansa ja suurin osahan siitä menee varmasti tavallisten kuntalaisten sosiaali- ym. palveluihin. Itse kesämökkiläinen ei siitä saa juuripaljon mitään, kritisoi tiedotussihteeri Jukka Vanhanen Vapaa-ajan asunnot piirijärjestö ry:stä.

Iso ero kanta- ja kesäasukkaiden verokohtelussa synnyttää ymmärrettäviä epäluuloja perimmäisiä motiiveja kohtaan.

- Mökkien kiinteistöverolla ehkä pyritäänkin siihen, että mökkiläisistä tehtäisiin vakituisia veronmaksajia ainakin niillä alueillä, joilla on rantakaavat ja joilla kesämökit ovat hyvin tiheässä, arvelee helsinkiläinen projektiasiamies Ilja Koskinen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.