Mökkien sisäilmaongelmat yleistyvät

Homeongelmat ovat tyypillisiä niin sanotuissa mummon mökeissä.

Kesämökeillä kärsitään samanlaisista sisäilmaongelmista kuin omakotitaloissakin. Usein harmeja aiheuttavat esimerkiksi kastuneet rakenteet tai talviasuttaviksi muutettujen vanhojen mökkien myötä yleistynyt huono ilmanvaihto.

Kesämökkien ilmanvaihtoon ei Hengitysliitto Helin mukaan perinteisesti ole satsattu, sillä se on perustunut painovoimaan. Ilma on poistunut tulisijojen polttamisen vaikutuksesta tai piipussa olevien ilmahormien kautta. Tilalle on tullut korvausilmaa pääasiassa ikkunoiden raoista ja hatarien rakenteiden läpi.

- Mikäli mökkiä eristetään talvikäytön takia lisää tai sinne laitetaan tiiviit ikkunat, loppuu ilmanvaihto usein kokonaan. Rakenteissa olevat epäpuhtaudet eivät pääse ulos, mikä saattaa johtaa oireiluun, Helin korjausneuvonnan päällikkö Juhani Pirinen kertoo.

Homeongelmat ovat tyypillisiä erityisesti 1960-1970-luvuilla rakennetuissa matalissa kesäasunnoissa eli niin sanotuissa mummon mökeissä, joissa alapohja on ajalle tyypillisen rakennustavan vuoksi päässyt kastumaan.

Lisäksi kesämökkien erityispiirteenä ovat mineraalivillan ja purueristeiden seassa mielellään pesivien pikkujyrsijöiden aiheuttamat sisäilmaongelmat.

- Jyrsijöiden ulosteet kerääntyvät mökin rakenteisiin, ja niistä aiheutuu joskus terveyshaittoja, Pirinen sanoo.

Pahimmin saastuneilta paikoilta ei auta muu kuin vaihtaa lämmöneristeet kokonaan uusiin. Jyrsijöiltä kannattaakin koittaa suojautua etukäteen verkottamalla mökin julkisivun reiät ja tuuletusraot.

(MTV3-STT)

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat