Mökkeilyn päästöt kuriin lämmitysremontilla

Mökkeilyn päästöjä ja sähkönkulutusta voi helposti vähentää viidenneksellä. Tänään julkistetun ympäristöministeriön teettämän tutkimuksen mukaan tehokkaimmat keinot mökkeilyn päästövähennyksiin ovat mökkien järkevämpi lämmitys ja mökkiliikenteen vähentäminen.

Tutkijat suosittelevat mökkiläisille peruslämmöstä luopumista ja siirtymistä vakiotehoiseen lämmitykseen. Vakiotehoisessa lämmityksessä mökin sisälämpötila on vain pari astetta ulkoilmaa korkeampi, kun taas peruslämpö on yleensä noin 15 astetta.

- Vakiotehoinen lämmitys sopii useimmille mökeille, jos vesihuoltojärjestelmä on pakkasen kestävä. Toinen hyvä keino mökin ekotehokkuuden parantamiseen on uusiutuvien energianlähteiden käyttö. Bioenergia, aurinkolämpö, tuulienergia tai ilmalämpöpumput sopivat hyvin mökeille, sanoo tutkimusjohtaja Anna-Maija Kirkkari TTS tutkimuksesta.

Nykysuuntaus entistä suurempiin, talviasuttaviin, täysin varusteltuihin mökkeihin lisää mökkeilyn päästöjä entisestään. Tällä hetkellä mökkeilyn osuus kotitalouksien hiilidioksidipäästöistä on noin viisi prosenttia, mutta osuuden uskotaan kasvavan.

- Se kasvaa koko ajan. Sitä myötä, kun kansakunta vaurastuu, mökkien määrä lisääntyy, koko lisääntyy, varustelutaso lisääntyy. Kun pyrkimys on kaikessa pienentää hiilijalanjälkeä, mökkien osalta kehitys on menossa väärään suuntaan. Sen takia on tärkeää, että vapaa-ajan asuminen on mukana ilmastotalkoissa, perustelee asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Mökkimatkat lisäävät päästöjä

Lämmityksen lisäksi mökkeilyn ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa se, miten mökkimatkat kuljetaan. Useimmat ajavat mökille omalla autolla ja usein.

- Jos sinne pystyttäisiin kulkemaan yhteisellä kulkuneuvolla tai ei mentäisi mökille niin usein ja siellä oleskeltaisiin pidempiä aikoja, ekotehokkuus paranisi, kertoo Kirkkari.

Mitä lähempänä kotia mökki sijaitsee, sitä parempi ympäristön kannalta.

- Toivoisin monestakin syystä, että ihmiset löytäisivät enemmän mökkejä, jotka olisivat lähempänä omaa asuinpaikkakuntaa. Silloin matkat eivät muodostuisi niin pitkiksi ja päästöt pienenisivät, sanoo ministeri Vapaavuori.

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä ja vuosittain rakennetaan 4 000 uutta. Kolme neljästä mökistä on liitetty sähköverkkoon. Mökeistä vajaa kolmannes soveltuu ympärivuotiseen käyttöön.

Mökkien hiilidioksidipäästöt ovat tänä vuonna noin 0,25 miljoonaa tonnia. Jos trendi jatkuu nykyisenä, ne puolitoistakertaistuvat 15 vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat