Mainos

Mökkeily pitää pintansa – myös nuoria kiinnostaa

Mökkeilyn suosio jatkuu todennäköisesti myös tulevaisuudessa, arvioidaan Itä-Suomen yliopiston, Metsäntutkimuslaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksessa.   

Sen mukaan 15-30-vuotiailla on mökki käytössään yhtä usein kuin vanhemmilla sukupolvilla. Omien lisäksi käytetään vanhempien, sukulaisten tai ystävien mökkejä.  

– Suurella osalla nuorista on vahva kokemus mökkeilystä ja vapaa-ajan vietosta maaseudulla, sanoo tutkimusta tekemässä ollut tutkijatohtori Riikka Puhakka Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniasta.   

Yhteistä aikaa ja luontoa arvostetaan

– Voi olla, että mökit mielletään ikään kuin pysyviksi paikoiksi muuttuvassa maailmassa. Kodit saattavat muuttua elämänvaiheiden mukaan, mutta mökki voi pysyä samana lapsuudesta saakka.   

Tutkimuksesta ilmenee, että alle 40-vuotiaat ovat muita ikäryhmiä kiinnostuneempia hankkimaan mökin joskus tulevaisuudessa. Nuoret kuitenkin viettävät mökillä aikaa vähemmän kuin vanhemmat sukupolvet.  

Eniten mökkeilyssä arvostetaan mahdollisuutta luonnossa liikkumiseen ja yhteistä aikaa perheen kanssa. Mökin varustetaso, koko, paikkakunnan palvelut tai liikenneyhteydet eivät ole nuorille sen tärkeämpiä kuin muillekaan ikäryhmille.   

Tietoyhteydet tukevat mökkeilyä  

Kuluttajatutkimuskeskuksen johtaja Päivi Timonen arvioi, että uudet tietoyhteydet tukevat suomalaisten mökkiharrastusta. Hän vertaa sen merkitystä mökkien sähköistämiseen ja hyvien teiden yleistymiseen.   

– Kaikki nämä lisäävät sitä, että mökkeily säilyy ja muuntuu nykypäivän näköiseksi.  

Varustelutason ohella on mökkeilyssä muuttunut suhtautuminen marjastukseen ja kalastukseen. Ne ovat aiempaa selkeämmin harrastuksia.  

– Marjoja kerätään sen takia, että on kiva kerätä, eikä niitä ehkä säilötä enää niin paljon, Timonen sanoo.  

Yhden asian suosio on kuitenkin säilynyt jo pidempään: mökillä kuuluu grillata.  

– Grillaamisesta on tullut mökkeilyn sydän. Mielestäni se jo haastaa saunomisen mökkeilyn keskeisenä toimintana, Timonen sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.