Mainos

Moin voitto varmistui Keniassa

Kenian nykyinen presidentti Daniel arap Moi saa alustavien tulosten mukaan selvän voiton Kenian presidentinvaaleissa. Maan oppositiojohtajat eivät kuitenkaan suostu hyväksymään vaalitulosta, vaan pitävät sitä vääristeltynä.

Yli 20 länsimaan lähetystöt vetosivat tänään Kenian kaikkiin poliittisiin tahoihin rauhan säilymiseksi. Lähetystöt ilmaisivat yhteisessä vetoomuksessaan huolensa alkuviikolla pidetyissä vaaleissa esiintyneistä puutteellisuuksista ja rikkeistä. Moi on saanut kenialaisen televisioaseman KTN:n mukaan 39,5 prosenttia äänistä, kun 170 vaalipiirin tulokset oli perjantaina laskettu. Keniassa on yhteensä 210 vaalipiiriä. Moin kannatus ylittää myös vaaditut 25 prosenttia äänistä kuudessa Kenian kahdeksasta maakunnasta.

Moi, 73, on hallinnut Keniaa itsevaltaisesti jo 19 vuoden ajan ja näyttää nyt saavan viiden vuoden jatkokauden maan johdossa. Moin tärkeimmän kilpailijan, demokraattisen puolueen Mwai Kibakin kannatukseksi on laskettu noin 32,5 prosenttia. Vaaleista tuli selvästi Moin ja Kibakin välinen kaksinkamppailu, vaikka ehdokkaita olikin alun perin 15.

Kibaki on jo ehtinyt tuomita vaalit vilpillisiksi. Myös Moin Kanu-puolue ja oppositiopuolueet ovat syytäneet toistensa niskaan syytöksiä vaalivilpistä, lahjonnasta ja väkivallasta sekä tuominneet vaalilautakunnan epäpäteväksi. Kenian parlamentin kokoonpano on vielä epäselvä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Moin johtama Kanu on saamassa 90 paikkaa ja oppositiopuolueet yhteensä 92. Oppositiossa on kaikkiaan yhdeksän puoluetta.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.