Mainos

Moi syyttää vaalivilpistä

Kenian presidentti Daniel arap Moi sanoi tiistaina, että maan keskusvaalilautakunta oli sekaantunut vaalitulosten peukalointiin opposition hyväksi. Moi sanoi Kenian radiossa, että hän on äärimmäisen tyytymätön keskusvaalilautakunnan menettelyyn.

Moin mukaan vaalilautakunnan on otettava syyt niskoilleen vaaleihin liittyvästä kaaoksesta. Äänestystä piti jatkaa vielä tiistaina, kun maanantain alkuperäinen äänestyspäivä ei riittänyt. Useat vaalihuoneistot avautuivat maanantaina useita tunteja suunniteltua myöhemmin, kun mm. vaalilippuja ja -uurnia ei riittänyt kaikkialle. Myös vaalivirkailijat myöhästelivät töistään.

Radio kertoi Moin sanoneen, että joillakin hallitsevan KANU-puolueen vahvoilla alueilla vaalilautakunta oli varmistanut, ettei vaalilippuja ollut tarpeeksi.

Äänestys jatkui tiistaina samaan aikaan, kun syyttely vaalivilpistä kiihtyi. Presidentin lisäksi vaalien oikeudellisuutta epäili oppositio, joka syytti hallitusta "järjestäytyneen kaaoksen" luomisesta vaalituloksen peukaloimiseksi.

Vaalilautakunnan jäsenet myönsivät, ettei oikeanlaisia vaalilippuja ollut saatu toimitettua läheskään kaikkialle vielä tiistainakaan. Maan ilmavoimat kutsuttiin apuun, jotta lähes farssiksi muodostunut äänestys saataisiin vietyä loppuun. Tiistaina vallitsi laajaa erimielisyyttä siitä, missä äänestystä olisi jatkettava, missä se oli saatettua loppuun maanantaina ja koska ääntenlaskun tulisi alkaa.

Sekasorrosta ja vaalien jatkamisesta huolimatta ensimmäisiä tuloksia saatiin julki jo tiistaina illansuussa.

KANU ennakkosuosikki

Vaaleissa on tarkoitus valita Kenialle uusi presidentti, parlamentti ja kunnanvaltuustot. Presidentin- ja parlamenttivaaleissa ennakkosuosikki on KANU-puolue ja sen johtaja Daniel arap Moi.
Keniassa uudistuksia ajava kansalaisliike NCEC syytti myös vaaleja vilpillisiksi ja vaati niiden tuloksen mitätöimistä.
-Kansalaisilta, ulkomaisilta ja kenialaisilta tarkkailijoilta, ehdokkailta, puolueilta ja joukkoviestimistä saamiemme tietojen mukaan tämänvuotiset vaalit ovat vakavasti vilpilliset, NCEC:n edustaja sanoi lehdistötilaisuudessa.

Vaalien aikana poliittisissa väkivaltaisuuksissa sai surmansa ainakin kuusi ihmistä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.