Mainos

Modernismin synty esillä New Yorkissa

Guggenheimin New Yorkin museossa on avattu juuri näyttely, joka esittelee maalaustaiteen suurta murrosta, modernismin syntyä 1910-luvulla. Näyttelyn nimi on The Great Upheaval, se jatkuu kesäkuun ensimmäiseen päivään asti.

Esillä on museon suosituimpia tauluja, kuten Franz Marcin Keltainen lehmä vuodelta 1911.

Teoksessa värit alkavat saada symbolisia merkityksiä, keltaisuus kuvaa iloisuutta ja feminiinisyyttä, Marcin vasta vihittyä toista vaimoa ja siniset vuoret maskuliinisuutta ja vakautta, Marcia itseään. Taitelija teki maalauksen vaimolleen häälahjaksi. Sitä pidetään symbolina kenen tahansa, myös aikuisen naisen, oikeudesta vapauttaa itsensä iloiseen hullutteluun.

Keltaisen lehmän muotokuva - kuten sitä kutsutaan, oli alkua Der Blaue Reiter, Sininen ratsastaja -nimiselle taidesuunnalla, jonka toinen keskeinen taitelija oli Vasily Kandinsky.

Näytteillä on myös Pablo Picasso, Marc Chagall, Paul Gaugain, Marcel Duchamp, Fernand Léger ja monia muita. Yhteensä esillä on sata teosta.

Työt on asetettu näytteille aikajärjestyksessä.Niistä voi seurata kuinka ensimmäisen maailmansodan puhkeaminen näkyi taiteessa toisaalta rohkeutena rikkoa totuttuja sääntöjä, ennakkoluulottomuutena ja leikittelynä, mutta myös tuskana. Koskettavaa on myös kuulla (museon nauhoitetusta opastuksesta) kuinka sota koitui monen taitelijankohtaloksi, esimerkiksi Saksan joukoissa taistellut Franz Marc kuoli rintamalla keväällä 1916.

Kiertäviä näyttelyitä

Guggenheim kierrättää kokoamiaan näyttelyitä omissa museoissaan Bilbaossa, Berlinissä, Venetsiassa ja tulevaisuudessa ehkä Helsingissä.

Säätiön kokoelmissa on noin 7000 maailman merkittävimpinä pidettyä taideteosta varastoituna New Yorkissa olevaan tarkkaan vartioituun varastoon, johon tv-kuvaajia ei päästetä.

Kuraattori Tracey Bashkoff on niitä harvoja, jotka pääsevät vapaasti ihailemaan aarteita. Hän kertoo riemuitsevansa työstään pyyhkiä pölyjä ja tuoda vuosikymmenienkin piilossa olleita teoksia päivän valoon.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.