Mainos

Modbury julistautui muovipussittomaksi

Lounais-Englannissa sijatsevan Modburyn kaupungin omasta kangaskassista on tullut hittituote, joka myydään välittömästi kaupasta loppuun uuden myyntierän saavuttua. Syynä muovipussittomuuteen on niiden hajoamattomuus luonnossa ja etenkin vesilintujen ja -nisäkkäiden tukehtuminen muoviin.

Modburyn pikkukaupunki Lounais-Englannissa on julistautunut ensimmäiseksi muovipussittomaksi alueeksi Isossa-Britanniassa. Yhdessäkään kaupungin 43 liikkeestä ei pakata asiakkaiden ostoksia muovipussiin, ei edes paikallisessa supermarketissa. Syynä on muovipussien hajoamattomuus luonnossa.

Jos muovipusseja tai muovikelmuja tarvitaan, kaupoissa käytetetään biologisesti hajoavia maissitärkkelyspohjaisia materiaaleja. Paikallinen supermarketti Co-op lupaa muovipussiensa maatuvan luonnossa kolmessa viikossa.

- Julkinen paine aiheuttaa sen, että kaupoissa tarjotaan yleensäkin yhä vähemmän ja vähemmän muovipusseja. Ihmiset tiedostavat nykyään luontoon joutuneiden muovipussien haitallisuuden. Jotkin kaupat rohkaisevat asiakkaitaan valitsemaan sen sijaan kassin elämälle ja velottavat tällaisesta ekokassista 10 penceä, supermarket Co-op:n päällikkö Tim Pierce kertoo.

Myös kaupungin asukkaat ovat lähteneet mukanaan muovipussittomaan kampanjaan. Katukuvassakin näkyy vain kangaskasseja. Kaupungin omasta Modbury-kangaskassista on tullut niin suosittu, että kassit myydään kaupoista heti loppuun, kun niitä saadaan uusi erä myyntiin.

Kampanjan ideoi luontokuvia kuvaava Rebecca Hosking, joka huomasi muovipussien vaarallisuuden mereneläville filmatessaan Havaijilla. Arviolta miljoona lintua, kalaa tai nisäkästä tukehtuu tai sotkeentuu esimerkiksi jalastaan tai pyrstöstään meressä lilluviin muovipusseihin vuosittain.

Modburyn kaupungin omien kotisivujen mukaan maailmassa käytetään yli 1,2 biljoonaa muovipussia joka vuosi. Tämä tarkoittaa noin 300 muovipussia jokaiselle maapallon asukkaalle.

Suomessa kansanedustaja Oras Tynkkynen teki viime vuonna lakialoitetteen 15 sentin haittaverosta muovipusseille, mutta aloite raukesi.

(MTV3-APTN)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.