Mainos

Moby Dick menettämässä osan terminaalistaan

Suomalaisyhtiö Moby Dick ja venäläinen Rosstroi-yhtiö ovat kiistelleet tontista jo kuukausia. Nyt Pietarin varakuvernööri on ilmoittanut, että Moby Dick joutuu luopumaan yhdestä terminaalin alueesta.

Suomalaisyhtiö Moby Dick menettänee laajentumismahdollisuutensa kiistellyllä terminaalitontilla Venäjän Kronstadtissa lopullisesti. Pietarin varakuvernööri Juri Moltshanov on vahvistanut, että kaupunki ei peru huhtikuussa tekemäänsä päätöstä irtisanoa Moby Dick - konttiterminaalin ns. kolmannen alueen vuokrasopimus.

- Kun kolmostontti parin vuoden kuluttua vapautuu Kronstadtin patotietä urakoivalta Rosstroi-yhtiöltä, se huutokaupataan, kertoo Moltshanov.

Varakuvernööri lisää, että oikeus päättää aikanaan kuinka paljon kaupunki korvaa Moby Dickille vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

Vuokrasopimuksen pohjana olevan investointisopimuksen ehtojen mukaisesti Moby Dick on maksanut Pietarin kaupungin budjettiin yli miljoona euroa ja urakoinut tontille infrastruktuurin.

Suomalaisen Container Financen omistama Moby Dick on vuokrannut 5,5 hehtaarin tontin kaupungilta 49 vuodeksi. Kaupungin ja Moby Dickin viime lokakuussa allekirjoittamalla sopimuksella tontti siirtyy väliaikaisesti Kronstadtin patotietä urakoivan Rosstroi-yhtiö haltuun.

Moby Dickin mukaan yhtiö painostettiin allekirjoittamaan väliaikainen sopimus.

- Kun huutokauppa aikanaan järjestetään, on Moby Dickillä toki mahdollisuus ostaa tontti itselleen, toteaa Moltshanov.

Maan hinta on noussut Pietarissa viime vuosina rajusti, ja patotien valmistuminen tulee edelleen nostamaan Kronstadtin tonttien hintoja.

Outo kirje

Merkillinen episodi koko terminaalijupakassa on internetissäkin julkaistu kirje, jonka Container Financen pääjohtaja Harri Nordström on lähettänyt Pietarin kuvernöörille Valentina Matvijenkolle. Kirjeessä Nordström vihjaa, että pääsyyllinen jupakkaan olisi Rosstroi-yhtiö ja sen taustalla hääräävät liikemiehet.

Kirjeessä on mainittu nimeltä ns. Tambovin liikemiesryhmän johtaja Vladimir Barsukov (entinen Kumarin). Nyt Barsukovin lakimiehet harkitsevat haastavansa Container Financen oikeuteen kunnianloukkauksesta.

STT:n tavoittama Moby Dickin edustaja Päivi Liuha myöntää kirjeen aitouden, mutta väittää, että Matvijenkon hallinto on vuotanut sen nettiin. Varakuvernööri Juri Moltshanov taas väittää, että Nordström on itse saattanut kirjeen julkisuuteen netin kautta.

Päivi Liuha vakuuttaa, että Moby Dick tulee taistelemaan kolmosalueen tontista.

- Emme hyväksy vuokrasopimuksen irtisanomista ja tarvittaessa tulemme läpikäymään kaikki venäläiset ja eurooppalaiset oikeusasteet.

Moby Dick on joutunut kiistassa vaikeaan välikäteen, sillä yritystä rahoittavalle saksalaiselle DV-pankille on hankala selittää miten tontti, johon on investoitu miljoonia, voidaan kaapata yhtiöltä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.