Mainos

Mobutu pakenee

Zairen syrjäytetty presidentti Mobutu on paennut kapinallisten hyökkäystä maan pohjoisosassa olevasta palatsistaan.

Mobutu on nyt Marokossa, mistä hänen otaksutaan pyrkivän Ranskaan. Zairen nykyhallituksen edustaja on uhannut Ranskaa pommi-iskujen aallolla, jos maa antaa oleskeluluvan Zairen syrjäytetylle presidentille Mobutulle. Mobutu omistaa loistohuvilan Ranskan Rivieralla. Zairen entiset kapinalliset ovat vaatineet Mobutun omaisuutta Ranskassa jäädytettäväksi.

Kapinajohtaja Laurent Kabilan aseman Zairen uutena presidenttinä on tunnustanut tähän mennessä viisi Afrikan maata, viimeksi tänään Burundi. Aiemmin Zairen uuden hallituksen ovat tunnustaneet Kenia, Ruanda, Etelä-Afrikka ja Libya. Kabila on ilmoittanut muuttavansa maan nimen Zairesta Demokraattiseksi Kongon tasavallaksi.

Yhdysvallat: Zaireen saatava laaja hallitus

Yhdysvallat kehottaa Zairen uutta johtajaa Laurent Kabilaa muodostamaan laajapohjaisen hallituksen ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia.
-Kehotamme Kabilaa pyrkimään demokraattisten olojen luomiseen. Aiomme tehdä hänen kanssaan yhteistyötä tavoitteen saavuttamiseksi, presidentti Clintonin turvallisuusneuvonantaja Samuel Berger totesi televisiokanava CNN:n haastattelussa.

Laurent Kabila julisti itsensä Zairen valtionpäämieheksi lauantaina sen jälkeen, kun hänen joukkonsa olivat vallanneet maan pääkaupungin Kinshasan.
(STT-Reuter-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.