Mainos

Mobutu ja Kabila neuvottelevat huomenna

Zairen presidentti Mobutu Sese Seko ja kapinallisjohtaja Laurent Kabila tapaavat huomenna eteläafrikkalaisella sota-aluksella Länsi-Afrikan rannikon edustalla, ilmoitti Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela tänään.

Aiemmin päivällä oli vahvistamattomien tietojen mukaan kerrottu, että neuvottelut oli siirretty lauantaiksi. Kapinallishallituksen "ulkoministeri" Bizima Karaha kertoi tänään, että presidentti Mobutu on suostunut keskustelemaan eronsa ehdoista. Mobutun ero on Karahan mukaan ainoa todellinen neuvottelunnaihe.

Presidentti Mobutun luopuminen vallasta avaisi tien muille poliittisille järjestelyille. Kapinalliset voisivat sen jälkeen harkita aselepoa sisällissodan lopettamiseksi, Karaha jatkoi. Kapinallisten ulkoministeri Karaha korosti, etteivät kapinalliset suostu keskustelemaan aselevosta ennen kuin Mobutu luopuu vallasta.

Mandela johtaa puhetta

Puhetta neuvotteluissa johtaa Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandela apunaan Etelä-Afrikan hallituksen jäseniä sekä YK:n erityisedustaja Mohamed Sahnoun. Etelä-Afrikka on useiden viikkojen ajan yrittänyt välittää Zairen hallituksen ja kapinallisten neuvotteluissa.

YK:n turvallisuusneuvosto kuvasi lausunnossaan tietoa Zairen rauhanneuvotteluista tervetulleeksi. Turvallisuusneuvosto kehotti kapinallisia kohtelemaan hyvin Zairen itäosan hutupakolaisia. Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestön tänään antaman lausunnon mukaan kapinalliset ovat laajassa mitassa surmanneet pakolaisia, ja surmatyöt jatkuvat.
(STT-AFP-Reuter)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja