Mobiilitelevisio tekee tuloaan

Suomessa kerätään kuluttajien näkemyksiä mobiilitelevisiosta. Palvelua varten on rakennettu uusi verkko, joka mahdollistaa useiden televisio-, radio- ja videokanavien yhtäaikaisen lähetyksen kännyihin.

Mobiilitelevision puuhamiehet valoivat naistenpäivänä uskoa hankkeen tulevaisuuteen. Hehkutukselle tuli paikka, kun Suomessa ryhdyttiin ensimmäisenä maailmassa kokoamaan kuluttajien näkemyksiä reaaliaikaisesta mobiilitelevisiosta. Kokeilussa on mukana 500 ihmistä, jotka voivat seurata Nokian uusimmasta älypuhelimesta suoria televisiolähetyksiä pääkaupunkiseudulla Kehä III:n sisäpuolella. Jatkosta päätetään nyt saatavien kokemusten jälkeen. Kokeilu päättyy kesäkuun puolivälin jälkeen.

Suomi maailman kärjessä

Uusin pilotti on jatkoa viime syksynä toteutetulle hankkeelle, jossa testattiin mobiilitv:n teknisiä valmiuksia. Vastaavia teknisiä kokeiluja on meneillään parissa kymmenessä maassa, mutta johtaja Anssi Vanjoki Nokiasta sanoi, että Suomessa päästään ensimmäisenä maailmassa keräämään kuluttajien arviota mobiilitv:stä. Kun laitteet ovat teknisten asiantuntijoiden käsissä, johtopäätöksiä on turha vetää, Vanjoki perusteli pilotin laajentamista. Hänen mukaansa Suomella on nyt kaikki mahdollisuudet kunnon etunojaan tietoyhteiskunnan rakentamisessa.

Laaja taustajoukko

Palvelua varten alueelle on rakennettu uusi verkko, joka mahdollistaa useiden televisio-, radio- ja videokanavien yhtäaikaisen lähetyksen kännyihin. Verkosta vastaa verkkoyhtiö Digita. Mukana hankkeessa ovat myös Nokia, teleoperaattorit Elisa ja TeliaSonera sekä mediatalot MTV3, Nelonen ja Yle.

Kustannustehokkuus mallin vahvuus

Nyt kokeiltavan mallin vahvuutena pidetään sen kustannustehokkuutta: yhdestä paikasta lähetyksiä voidaan kanavoida suurelle joukolle käyttäjiä. Televisiolähetyksiä voidaan katsoa jo nyt myös kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon eli UMTSin kautta, mutta silloin kukin käyttäjä hakee palvelun "tietokannasta" ja tv-lähetykset saa viiveellä kuten netin kautta.

Liikenne- ja viestintäministeriö myötämielinen

Kokeilussa käytetään digitv-lähetyksistä vapaana olevaa kanavanippua. Liikenne- ja viestintäministeriö LVM on valmis nipun kanavointiin uuteen käyttöön, jos siihen tulee kysyntää. Apulaisosastopäällikkö Liisa Ero LVM:stä sanoi, että nykyinen laki ei aseta tälle esteitä, mutta pilotista saatavien kokemusten perusteella voidaan katsoa, onko tarvetta joihinkin muihin linjauksiin. Päätöksen nipun kanavoinnista tekee hallitus.

Hintaa ei julkisteta

Digitan toimitusjohtaja Pauli Heikkilä sanoi, että verkon rakentamiskustannuksia on vielä mahdoton ennakoida. Hänen mukaansa pilotin jälkeen nähdään, miten laajalle palvelun halutaan ulottuvan. Verkon hintaan vaikuttaa se, halutaanko kännytelevisiota seurata myös esimerkiksi "kellarissa". Kokeilun kustannuksia ei julkisteta. Vanjoen mukaan matkapuhelinverkkojen rakentamiseen verrattuna mobiilitv-verkko olisi "pikkujuttu". Kun kotien digitelevisioihin yhden kanavanipun kautta voidaan ohjata viisi kanavaa, mobiilipalvelussa tarjolle voitaisiin puuhamiesten mukaan antaa noin 50 kanavaa.

Lisäpalvelujen vetoon uskotaan

Pilotissa on nähtävillä myös kansainvälisiä kanavia kuten CNN, Eurosport ja Fashion TV. Nettiyhteys tarjoaa mahdollisuuden erilaisiin lisäpalveluihin kuten lisä- ja taustatietojen hakemiseen. Digitelevisiossa toiveet vuorovaikutteisuudesta eivät ole toteutuneet, mutta mobiilitv:ssä siihenkin uskotaan vahvasti: kun televisiota katsellaan esimerkiksi bussia odotellessa, halu osallistua ohjelman muokkaamiseen voi olla suurempi.

"Voi olla, että syntyy täysin uusia palveluja", Nelosen toimitusjohtaja Juha-Pekka Louhelainen arvioi. Kokeilussa haetaan myös tietoa siitä, mitä kuluttajat ovat valmiita maksamaan palvelusta. Esimerkiksi Elisa perii julkisten tv-kanavien katselusta noin 5 euron kuukausimaksun.

Myös kertamaksuja kokeillaan

Kokeilussa olevat on valittu satunnaisotannalla Elisan ja Soneran asiakkaista. Käyttöönsä he ovat saaneet Nokian uuden 7710-puhelimen, jossa on television katseluun tarvittava lisälaite. Se tekee uutuudesta aavistuksen tukevamman. Vanjoki uskoo, että aikanaan siitä tulee kaikissa puhelimissa oleva ominaisuus. Kun puhelin saatiin irrotettua seinästä taskuun, miksi samaan ei päästäisi television kanssa? Elisan tuotejohtaja Mikko Mattinen ennakoi tulevaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat