Mainos

MMM:n selvitys: tiukka salmonellavalvonta tuo miljoonasäästöt

Suomessa kannattaa jatkaa edelleen jatkaa tiukkaa salmonellavalvontaa. Näin viestitetään maa- ja metsätalousministeriön selvityksessä, jossa laskettiin nykyistä väljemmän valvonnan mahdollisia kustannuksia.

Jos valvontaohjelmasta luovuttaisiin, salmonellatapausten määrä kuusinkertaistuisi. Kotimaista alkuperää olevien, liha- ja maitotuotteiden välittämien salmonellatapausten määrä kasvaisi vajaasta 220 tapauksesta noin yli 1300 tapaukseen vuodessa.

Jos Suomessa siirryttäisiin EU:ssa noudatettuun väljään valvontaan, kustannukset olisivat liki 30 miljoonaa markkaa. Kustannukset kasvaisivat huomattavasti, yli miljardiin, jos laajan epidemian seurauksena lihan hinta nousisi ja kulutus laskisi. Suomen ei tarvitse luopua kansallisesta salmonellaohjelmastaan, sillä EU hyväksyi vuonna 1994 liittymissopimuksessa Suomelle EU:ta kireämmän käytännön.

Suomen valvontajärjestelmän kulut ovat runsaat viisi miljoonaa markkaa, ja siinä valvotaan sikoja, nautoja, siipikarjaa sekä niistä saatavaa lihaa ja kananmunia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.