MM-urheilijan arkea: En uskonut löytäväni aikaa seurustelulle

Muodostelmaluistelija Satu Andersson on Marigold IceUnityn kapteeni, optikko, tyttöystävä ja nainen, joka pärjää vähillä yöunilla. Nyt hän valmistautuu kilpailemaan maailmanmestaruudesta.

Mieli kirkkaaksi, luistimet jalkaan ja jäälle. Satu Andersson, 25, on pyörinyt jäähalleilla jo 19 vuotta, ja ensi viikonloppuna hän pääsee joukkuekavereineen kotihallinsa jäälle taistelemaan maailmanmestaruudesta. Helsinkiläisen muodostelmaluistelujoukkue Marigold IceUnityn kapteeni naurahtaa, että nyt on pidettävä vain pää kylmänä ja lähdettävä tekemään normaali treenisuoritus.

Luistellessa ja muissa treeneissä menee lähes koko Satun vapaa-aika. Satu ei ole täysipäiväisesti urheilija, vaan hän on ammatiltaan optikko. Jo opiskeluaikana hän tasapainotteli työn, kilpaurheilun ja koulun kesken. Suoriutuminen oli välillä rankkaa, joten hänellä oli oltava taito laittaa asioita tärkeysjärjestykseen.

– Kun vähentää yöunia ja tekee kaiken tehokkaasti, nämä palat saa jotenkin sopimaan yhteen. Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä täysillä. Luistelu on ykkösjuttuni, koulussa oli välillä mentävä siitä, missä aita on matalin. Jostain on pakko tinkiä, Satu myöntää.

Kun treeneistä on vapaata, Satu tekee iltavuoroa töissä. Viikonloppuisin hän ei työskentele, koska silloin treeni vie lähes kaiken ajan. Satu kiittelee siitä, että työpaikka joustaa menojen mukaan: ennen MM-kisoja joukkue treenaa jopa 40 tuntia viikossa!

Kaverit eivät enää painosta urheilijaa yöelämään

MM-tasolla muodostelmaluistelu on sosiaalisesti kova juttu. Lähipiiristä ne, jotka eivät luistele, eivät juuri naista näe kauden aikana. Satu koki nuorempana paineita siitä, ettei aikaa riittänyt kaikille. Nyt hän ei enää stressaa asiasta.

– Kauden aikana elämä on tiivistä ja hektistä, varsinkin näin lähellä MM-kisoja. Joukkuekaverit pitävät minut täysjärkisenä, ja heidän kanssaan ehtii ylläpitää sosiaalisia suhteita. Muita kavereita ehtii nähdä enemmän kesäisin, kun kausi on ohi. Parhaimmat kaverini ovat tällä hetkellä luisteluporukassa, Satu kertoo.

– Kaikki lähipiirissäni arvostavat sitä mitä teen, ja ovat mukana tässä. Kaverit tulevat katsomaan kisoja ja esiintymisiä. Se on auttanut heitä ymmärtämään paremmin tekemisiäni ja menemisiäni. Minulla on hyvä tukiverkosto, se on tärkeää tässä lajissa.

Satu naurahtaa, kun häneltä kysyy seurustelukuvioista. Nainen uskoi pysyvänsä sinkkuna niin kauan kuin luistelee. Toisin kävi.

– Ajattelin vielä vuosi sitten, että en ehdi mitään tämmöistä, katsotaan sitten luistelu-uran jälkeen. Mutta sitten tapasin poikaystäväni. Varoittelin häntä, että tämä on rankkaa, eikä hän hirveästi näe minua. Hyvin hän on silti pysynyt mukana ja ihan hyvin tämä on kuitenkin mennyt, Satu hymyilee.

Nuoren naisen sosiaalinen elämä on monin tavoin kurinalaista, eikä rankka juhliminen sovi keskelle urheilijaelämää. Ennen kisoja, leirejä ja esiintymisiä korkki laitetaan täysin kiinni: kisakaudella joulukuusta huhtikuulle ei oteta.

– Joskus saatetaan käydä ulkona, mutta ei vaan oteta. Kaverit eivät enää ihmettele juomattomuuttani, eivätkä yritä tunkea pulloa minulle. Monesti on hauskempaakin, kun voi tulla autolla kotiin ja on hyvä olo. Voit nauraa muille, joilla on kankkunen, Satu hekottaa.

Itsenäisyyspäivän juhlassa edustamassa

Satun luistelu-uralla on mahtunut monia huippuhetkiä. Hän edusti Suomea Torinon universiadeissa, opiskelijoiden urheilutapahtumassa vuonna 2007, ja joukkueen kapteeni pääsi myös presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon viime joulukuussa upeassa sinisessä juhla-asussaan.

– Juhlistimme itsenäisyyspäivää linnanjuhlissa viime vuonna. Se oli ihan mieletön kokemus, en olisi ikinä uskonut pääseväni sinne! Minulla oli ylläni tämän kauden vapaaohjelman henkinen puku, se oli samasta kankaasta tehty.

Marigold IceUnityn tämän vuoden vapaaohjelman teemana on The Pirate Queen, merirosvokuningatar.

– The Pirate Queen on irlantilainen, vahva nainen. Vapaaohjelmamme on eräänlainen taistelutarina, Satu valottaa.

Ensi viikonloppuna nähdään, miten merirosvokuningattarien käy maailmanmestaruuskisoissa. Satu kertoo jännittäneensä aikanaan MM-kisoja niin paljon, että hänellä oli suorastaan huono olo, eikä tehnyt mieli mennä jäälle.

– Enää ei onneksi sellaista. Nyt jännittää, mutta siitä nauttii ja tahtoo jäälle. Kotikisat antavat lisää fiilistä, kun pääsee ison kotiyleisön eteen. Se on voimavara, josta saa lisätsemppiä.

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut 8.-9.4.2011 Helsingin Jäähallissa.

Teksti: MTV3/Helmi, Laura Kokko

Kuvat: Marigold IceUnity

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja