MLL: Tyttöjen mielenterveysongelmat kasvussa

Lasten ja nuorten puhelimeen tulleista soitoista käy ilmi, että murrosikäisten tyttöjen paineet ovat kovat.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten puhelimeen soitettiin viime vuonna yli 77 000 puhelua. Seitsemän kymmenestä soittajasta oli tyttöjä. Viime vuonna peräti 36 prosenttia 17-19 -vuotiaiden tyttöjen puheluiden aiheista käsitteli mielenterveysongelmia. Aiemmin 2000-luvulla vastaava luku on ollut noin 15 prosenttia. Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan murrosikäisten tyttöjen paineet ovat kovat. Eniten tytöt puhuvat itsetuhoisuudesta, psyykkisistä sairauksista, ahdistuneisuudesta ja masennuksesta. Myös tämän ikäisten tyttöjen puhelujen määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2000 vuoteen 2004.

-Mielenterveysongelmista on nykyään sallitumpaa puhua kuin aikasemmin, toisaalta ei kuitenkaan niin sallittua kuin fyysisitä sairauksista. Ehkä mielenterveysongelmista ei puhuta vanhemmille, kavereille, kouluterveydenhoitajille, vaan niistä soitetaan semmoseen palveluun kun tämä meidän puhelin tai kirjotetaan meidän nettiin, toteaa Mannereheimin lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Ossi Heinänen.

Mannerheimin lastensuojeluliitossa ollaan huolissaan lyhenevästä lapsuudesta. Useinmiten puhelun aihe kun on juttukaverin puute.

- Ehkä vanhempien pitäisi tätä viestiä kuunnella tarkasti täältäkin, että lasten ja nuorten kanssa, heitä pitää kuunnella, heidän kanssaan pitää jutella sittenkin vielä kun he on murrosikäisiä. Vaikka se voi joskus olla vaikeeta, murrosikäisetkin on vielä lapsia. Meidän yhteiskunnassa on vallalla sellanen ajatus muutenkin, että yhä nuorempana pitäisi itsenäistyä, jollon sitten vanhemmatkin ajattelee, että kyllähän 13 vuotias hyvin pärjää itse. Murrosikäisetkin tarvii tukee ja kuuntelijaa yhtä paljon kun ne pienetkin lapset, sanoo Heinänen.

-Äitien ja isien ei pidä luopua vanhemmuudestaan liian aikaisin. Heillä pitää olla huomiointikykyä ja rohkeutta kohdata vielä myös aikuisiän kynnyksellä elävän lapsensa orastavat mielenterveysongelmat, sanoo MLL:n pääsihteeri Eeva Kuuskoski.

Liiton mukaan koulunkäynti ei saa jäädä nuoren yksityisasiaksi, vaan apua on saatava sekä vanhemmilta että opettajilta. Lukioihin tarvittaisiin myös lisää yhteisöllisyyttä, sillä ryhmään kuuluminen on ihmisen perustarve.

-Ihan tyypillisin puhelu jos ajatellaan koko meidän palvelua ja kaikkia ikäryhmiä on, että halutaan jutella jonkun kanssa, miten on mennyt koulussa, minkä numeron sai matikan kokeesta, sitten on ihan kysymyksiä, miten vaikkapa keitän kaakaon, Heinänen kertoo.

-Samoista asioista lapset ja nuoret soittaa edelleen, kuin sillon 25 vuotta sittenkin, jatkaa Heinänen.

MLL:n lasten ja nuorten puhelin on auttanut lapsia jo 25 vuotta. Koko toiminnan ajan puhelujen aiheissa ovat painottuneet tavalliset nuoren arkeen liittyvät asiat. MLL auttaa lapsia ja nuoria myös nettipalvelulla. Viime vuonna se sai yli 1800 nettiviestiä. Kirjoittajat olivat pääosin tyttöjä, joista yli puolet 14-16 -vuotiaita.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 22.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat