Mainos

MLL: Lapsivähennys hillitsisi perheiden köyhtymistä

Lapsista tehtävä verovähennys hillitsisi lapsiperheiden köyhtymistä, sanovat lapsiasiavaltuutettu ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri.

Viime aikoina lapsiperheitä ovat MLL:n mukaan köyhdyttäneet ruuan kallistuminen sekä tasaverot.

Hallitus päätti lisäksi kehysriihessä, että arvonlisäveroa ja valmisteveroja korotetaan.

MLL:n pääsihteeri Mirjam Kallandin ja lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan mukaan köyhyys kasaantuu yksinhuoltajaperheisiin ja monilapsisiin perheisiin. Myös alle kolmevuotiaiden lasten perheissä on paljon köyhyyttä.

Kalland kuvaa, että lapsilisän ostovoima ensimmäisestä lapsesta on pudonnut vajaassa 20 vuodessa noin viidenneksen. Toisesta lapsesta se on pudonnut liki kolmanneksen.

Verovähennys lapsista poistettiin vuonna 1994. Jos lapsivähennys palautettaisiin, Kalland arvioi, että osa siitä palautuisi valtiolle. Rahaa palautuisi muiden verojen kautta, ja lisäksi lapsiperheiden kulutus lisäisi kotimaisen työn kysyntää etenkin palvelualoilla.

– Monissa perheissä nuoret kokevat, etteivät kuulu joukkoon, ellei perheellä ole varaa elokuvalippuihin tai kahvilassa käymiseen, Kalland kuvaa.

Hänen mukaansa MLL:n kyselyssä on ilmennyt, että nuoret kokevat syyllisyyttä, jos vanhemmilla ei ole varaa ostaa itselleen silmälaseja tai muita välttämättömiä tarvikkeita.

– Perheen taloudellinen tilanne aiheuttaa riitoja ja ilmapiirin kiristymistä kodeissa, tämä lisää syrjäytymistä, Kalland sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.