Mainos

MLL: Kaikkien rahat eivät nytkään riitä edes tarpeelliseen

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on huolissaan pienituloisten lapsiperheiden pärjäämisestä kehysriihen päätösten jälkeen.

Pääsihteeri Mirjam Kalland muistuttaa MTV:n Huomenta Suomessa, että lapsilisä on Eurooppalaisten tutkimusten mukaan tärkeä tekijä, kun halutaan lieventää perheiden köyhyyttä.

Kehysriihen päätöksien mukaan lapsilisiä leikataan 7 prosenttia. Tällä saadaan aikaan 100-150 miljoonan euron säästöt.

– Tuo 7 prosentin leikkaus näkyy tietysti enemmän, jos on useampia lapsia. Myös pienituloisuusriski kasvaa, Kalland sanoo.

Pääsihteeri muistuttaa myös, että lapsiperheistä puhuttaessa ei nyt keskustella pelkästään lapsilisien laikkauksista. Sakset napsahtavat myös työttömyysturvaan ja asuntolainojen korkovähennyksiin. Lasten tukien taso on nyt 20 prosenttia matalampi kuin esimerkiksi 90-luvulla.

Kalland sanoo, että jo nyt, ilman leikkauksiakin, monet lapsiperheet elävät todella tiukoilla.

– Kaupassa joudutaan todella tarkasti miettimään. Vanhemmatkin joutuvat luopumaan monesta hyvinkin tarpeellisesta asiasta. Esimerkiksi lääkkeistä tai silmälaseista. Tavallisella palkallakaan ei meinaa pärjätä.

Kalland sanoo, että lapsiin ja heidän etuuksiinsa kajoaminen on väärä signaali. YK:n kansainvälinen lastenoikeuksien sopimus on juridisesti sitova, eikä sen nojalla lasten tulisi osallistua valtion elvytystalkoisiin.

– Aika monesta suunnasta nakerretaan sekä palveluja että lapsiperheiden tuloja.

Kalland myös muistuttaa, että yksi syy kestävyysvajeen syntymiseen on ikäluokkien koko, ja nyt täytysi pitää huolta siitä, että syntyvyys pysyy tarpeeksi korkeana.

– Nyt jää nähtäväksi kavenevatko tuloerot. Kehyspäätökset vaikeuttavaty kaikesta huolimatta lapsiperheiden asemaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.