Mainos

Mittava identiteettihuijaus käynnissä – jo 200 suomalaisyritystä mukana alv-huijauksessa

1:38

Verohallinnolta on yritetty huijata suomalaisten yritysten nimissä varoja jopa 30 miljoonan euron edestä. Huijarit ovat pyrkineet saamaan 200 yrityksen nimissä verottajaa maksamaan arvolisäverojen palautuksia väärille tileille

Käytännössä rikolliset ovat pyrkinyt varastamaan yrityksen identiteetin ja huijaamaan verottajalta arvonlisäpalautuksia väärille tileille. Suomalaisyrityksiä joita petoksen yritys koskee on jo noin kaksisataa. Rahallisesti verottajan torjuma petossumma on noin 30 miljoonaa euroa.

- Kyllä kyseessä on hyvinkin iso ongelma juuri tällä hetkellä. Me havaitsimme ensimmäiset identiteettivarkaudet elokuun puolivälin aikoihin ja ne jatkuvat parasta aikaa eli varsin aggressiivinen aalto on päällä, Verohallinnon ylitarkastaja Juha Kuusala sanoo.

Kohteeksi on joutunut yrityksiä laidasta laitaan. Yksittäiset summat ovat pienistä suuriin.

- Varkauksien kohteeksi on joutunut pienet- ja keskisuuret yritykset sekä lisäksi on sitten pari-kolme suuryritystä. Toimialalla ei ole tässä mitään merkitystä, Kuusala sanoo.

Tekijät ovat Kuusalan mukaan osin suomalaisia, mutta usein jäljet johtavat ammattimaisempaan toimintaan ja Viroon. Verohallinto on tehnyt asiasta rikosilmoitukset ja myös poliisi tutkii tapauksia. Verohallinto on itse kohottanut omaa valvontavalmiuttaan pysyvästi ja tuplannut omien tutkijoiden määrän.

Identiteettivarkauksien määrä on muutoinkin jatkuvassa kasvussa. Rikoslakiin varkausmuoto lisättiin noin vuosi sitten. Vuodessa rikosilmoituksia on kirjattu kaikkinensa jo lähes 3000.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.